Ki látott ilyet: Nagy-Britannia alakú felhőt fényképeztek

2017. június. 18 6:06

Ez a felhő pont úgy néz ki, mintha Nagy-Britannia térképe bontakozna ki belőle.

Ez egy közönséges cumulus felhő, ami a nap által felhevített felszín felett keletkezik, mivel a felszín a felette lévő levegőt felmelegíti és felszállásra kényszeríti. a meleg levegő ugyanis könnyebb, mint a környezete. Felemelkedés közben lehűl és a nedvesség kicsapódik belőle. Ezek a gyapjú pamacsok gyakran érdekes formákat vesznek fel, mint azt már korábbi cikkünkben is bemutattuk.

Valószínűleg ez a felhő nagyobb lehetett korábban, de ahogy a napközbeni besugárzás csökkent a délután folyamán, elkezdett feloszlani és ahogy szakadozott, rövid időre felvette ezt a speciális alakot. A kilyukadó brit térkép akár a Brexit szimbóluma is lehetne.

A következő képen pedig egy felszálló Concorde utasszállító formázódik ki egy Altocumulus lenticularis fajtájú felhőből.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Az esti, éjszakai órákban egy hidegfront éri el térségünket. Előtte azonban még a meleg levegő okozhat panaszokat. Az ország keleti részén elsőfokú hőségriasztás van érvényben. Itt napközben még a kánikula veszi igénybe szervezetünket. Érdemes sok folyadékot fogyasztani, hogy a kellemetlen tüneteket megelőzzük. A vasárnapi eső előtt a parlagfű pollenkoncentráció eléri országszerte a maximumát.
A légnyomás csökken, majd nő.