Kritikus éjszaka vár a gyümölcsösökre

2017. április. 20 13:39

Az elmúlt napokban szokatlanul hideg levegő árasztotta el térségünket, de nagy károkat még nem okozott.

A folyamatos légmozgás és csapadék, valamint a vastag felhőzet ugyanis eddig nem hagyta, hogy síkvidéki területeken fagypont alá csökkenjen a hőmérséklet.

Péntekre virradóra azonban északon már felszakadozik a felhőzet és a szél ereje is alább hagy, ennek következtében az északi részeken akár -2, -4 fokos fagyra is számítani kell. A gyümölcsfák nagy része épp virágzik vagy már elvirágzott, így különösen veszélyes az ilyen kései fagy.

A hét végén a változékony idő miatt nem várható nulla fok alatti hőmérséklet. Távolabbra tekintve még bizonytalan az előrejelzés, de a hétfő hajnal ismét hidegnek ígérkezik, akkor északkeleten csökkenhet  fagypont alá a hőmérséklet. Szóval most kell szurkolni a gyümölcsfáknak.

Címkék:,
Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Egy hullámzó front hatására visszaesik a nappali felmelegedés. Már a hidegfront előtt fokozódik az anyagcsere, ez a pajzsmirigy működésére és a vércukorszintre is hatással van. Ismét megerősödik a szél és a hőmérsékleti eloszlás tekintetében két részre szakad az ország. Keleten még melegfront jellegű hatások érvényesülnek, nyugaton azonban már a hidegfront okoz tüneteket. Az eső hatására csökken a pollenterhelés.
A légnyomás alig változik.