Másfél havi csapadék hullott az elmúlt két napban

2017. április. 21 14:34

Nem csak úgy tűnt, hogy sok eső és hó esett a héten, hanem tényleg sok eső és hó esett a héten. Mutatjuk mennyire.

A szerdai és csütörtöki napot meghatározó ciklon szinte folyamatosan ontotta magából a csapadékot, a hegyekben jellemzően hó, másutt eső, havas eső, hó egyaránt előfordult.

Átlagosan áprilisban 35-50 mm csapadék hull hazánkban, ehhez képest az elmúlt két napban az ország nagy részén 40-75 mm esett, ami egy-másfél szerese az átlagosnak.

Évente csak néhány ilyen intenzív ciklon érinti hazánkat, azonban az éves csapadékmennyiségben jelentős szerepet játszanak. Az elmúlt 130 év legcsapadékosabb évében, 2010-ben több, mint tíz, míg a következő 2011-es évben egy sem vonult át Magyarországon, ami ezzel a legszárazabb év lett.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Egy hullámzó front hatására visszaesik a nappali felmelegedés. Már a hidegfront előtt fokozódik az anyagcsere, ez a pajzsmirigy működésére és a vércukorszintre is hatással van. Ismét megerősödik a szél és a hőmérsékleti eloszlás tekintetében két részre szakad az ország. Keleten még melegfront jellegű hatások érvényesülnek, nyugaton azonban már a hidegfront okoz tüneteket. Az eső hatására csökken a pollenterhelés.
A légnyomás alig változik.