Másfél havi csapadék hullott az elmúlt két napban

2017. április. 21 14:34

Nem csak úgy tűnt, hogy sok eső és hó esett a héten, hanem tényleg sok eső és hó esett a héten. Mutatjuk mennyire.

A szerdai és csütörtöki napot meghatározó ciklon szinte folyamatosan ontotta magából a csapadékot, a hegyekben jellemzően hó, másutt eső, havas eső, hó egyaránt előfordult.

Átlagosan áprilisban 35-50 mm csapadék hull hazánkban, ehhez képest az elmúlt két napban az ország nagy részén 40-75 mm esett, ami egy-másfél szerese az átlagosnak.

Évente csak néhány ilyen intenzív ciklon érinti hazánkat, azonban az éves csapadékmennyiségben jelentős szerepet játszanak. Az elmúlt 130 év legcsapadékosabb évében, 2010-ben több, mint tíz, míg a következő 2011-es évben egy sem vonult át Magyarországon, ami ezzel a legszárazabb év lett.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Az esti, éjszakai órákban egy hidegfront éri el térségünket. Előtte azonban még a meleg levegő okozhat panaszokat. Az ország keleti részén elsőfokú hőségriasztás van érvényben. Itt napközben még a kánikula veszi igénybe szervezetünket. Érdemes sok folyadékot fogyasztani, hogy a kellemetlen tüneteket megelőzzük. A vasárnapi eső előtt a parlagfű pollenkoncentráció eléri országszerte a maximumát.
A légnyomás csökken, majd nő.