Nagyon súlyos a helyzet Peruban

2017. március. 20 6:46

Az elmúlt húsz év legsúlyosabb esőzései, földcsuszamlásai és áradásai pusztítanak Peruban, a természeti csapás az ország lakosságának több mint felét sújtja.

A szokatlan erejű esőzéseket az okozza, hogy a Csendes-óceán felső vízrétegének a hőmérséklete 5 Celsius-fokkal magasabb az átlagosnál, és elérte a 20 Celsius-fokot – közölték szakértők szerint, akik azzal számolnak, hogy a heves viharok még két hétig folytatódnak. A perui esős évszakban szokottnál tízszer több csapadék hullott – tették hozzá.

Több mint 72 ezer ember vált hajléktalanná, 119 ezer épületben keletkeztek károk, több mint 100 híd omlott össze, és több száz kilométer utat zártak le az áradások.

A hatóságok azzal számolnak, hogy a természeti csapás okozta károk 150-500 millió dollárra rúgnak.
Kormányilletékesek emlékeztettek arra, hogy egy hasonló természeti csapásban 1998-ban 374 ember vesztette életét.

Az ország fővárosában, Limában, ahol több mint 30 Celsius-fok meleg van, a hét eleje óta nincs ivóvízellátás, a tengerparti települések csatornahálózatai telítődtek, nem bírják elnyelni a csapadékot.

Az üzletekből elfogyott a palackozott víz.
Az ország 811 településén hirdettek szükségállapotot, ahol a kormány bevetette a rendőrséget a közrend fenntartására.

Lambayeque térségében 22 rab szökött meg egy fiatalkorúak börtönéből kihasználva a zord időjárás miatt előállt helyzetet.
Chile, Bolívia és Venezuela államfője felajánlotta segítségét a dél-amerikai országnak a természeti csapás elleni küzdelemben.

Címkék:, ,
Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Azok számára, akik a hidegfrontra érzékenyek még ma is jelentkezhetnek kellemetlen tünetek. Nem szűnik a fejfájás, a tompultság, a fáradékonyság és a koncentrációs problémák. A szél a hét további részében élénk marad. Csak vasárnap várható javulás a szélre érzékenyek közérzetében. Keleten magas lesz az UV sugárzás. A sok eső kimosta a pollenszemeket a levegőből, így az allergiások állapota átmenetileg javul.
A légnyomás emelkedik.