Két méteres hó hullhat Törökországban

2020. január. 06 19:23

Hazánkban nevéhez illően, havazással, hideg idővel indult a tél. A kezdeti lendület hamar megtorpant, azóta csak ízelítőbe kapunk egy-egy hideg napot. Messzebbre kell tekintenünk, ha a tél havasabb oldalát akarjuk látni.

Az idei télen úgy tűnik Törökországra esett a választás a tél illusztrálására, hiszen már nem először kapnak kiadós havazást a nyakukba. A rövidtávú előrejelzések szerint pedig a legnagyobb havazás még csak éppen most éri el az országot.  A felelős pedig a felettünk is átvonult sarkvidéki eredetű hideg levegő, amely a Földközi-tenger medencéjét elérve egy mediterrán ciklon kialakulásához vezet.

Szerda reggelig Törökország nyugati és és középső tájain többfelé valószínű 30-50 centiméternyi friss hó, a magasabb hegyekben azonban 100-200 centiméternyi is lehullhat. Szintén kiadós havazás várható az Athén környéki hegyekben, illetve Kréta hegycsúcsain is.

Nem mindenhol hó formájában hull azonban a csapadék. Az 500 méter alatti területeken nagy esőzések várhatók Törökországban, Cipruson és Krétán. Helyi árvizek, akár földcsuszalások kísérik a ciklon átvonulását.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Holnap egy hideg légörvény érkezik és okoz változékony időjárást. Ma még nem kell fronthatástól tartani.

A légnyomás nem változik.