Riasztás érvényes az erősen viharos szél miatt

2020. február. 04 11:00

Változatos veszélyjelzés érvényes hazánk területén kedden. 70-100, a hegyekben akár 120 km/órás széllökések, zivatar és keleten nagy eső jellemzik a napot. Szerdára is jut a viharos szélből.

Kedden eleinte a délnyugati, nyugati szél erősödik meg, majd késő délelőtt északnyugat felől egy gyors mozgású hidegfront érkezik, amely pár óra alatt áthalad felettünk. A fronton és a front mögött többfelé viharos, vagy erősen viharos lesz az északnyugati szél, előbb a Dunántúlon és a középső országrészben, majd estétől északkeleten, keleten is. A legerősebb széllökések általában 70-100 km/óra között várhatók, de a front mentén átmenetileg a Dunántúlon 100-120 km/órás széllökés is kialakulhat a déli órák környékén.

A front mögött a délutáni órákban a hegyvidéki részeken, valamint az északnyugati szélre érzékeny szélcsatornás részeken (kiemelten a Dunántúli-középhegység tágabb környezetében) 100-120 km/óra közötti széllökések is lehetnek, este, késő este északkeleten a szélérzékeny Bodrogköz térségében van esély egy-egy hasonló széllökésre.

Az esti óráktól a szerda reggeli órákig nagyobb területen 70 km/óra alatt alakulhatnak a legerősebb széllökések.

Délelőtt a front betörésével egy időben a Dunántúlon (esetleg a középső országrészben is) néhol zivatarok is kialakulhatnak. Zivatar környezetében 80-110 km/órás, rövid idejű szélroham kialakulhat. Keleten a 24 órás csapadékösszeg szerda reggelig meghaladhatja a 20 millimétert. Délután, este a Zemplénben, Mátrában és Bükkben (valamint a Bakonyban, Budai hegyekben is) az eső átválthat havas esőbe, hóba.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú riasztást adott ki a viharos erősségű széllökések miatt Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyékre a keddi napra vonatkozóan. Jelenleg elsőfokú riasztás van érvényben viharos szél miatt Budapesten, Pest megyében, valamint a Dunántúl nagy részén; másodfokú figyelmeztetés pedig az ország középső és északkeleti megyéinek járásaiban.

Zivatarok kialakulása miatt elsőfokú riasztást adtak ki kedden a Dunántúl középső és nyugati megyéire. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes a középső országrészben, beleértve a fővárost is.

Nagy eső miatt esőfokú figyelmeztetés érvényes kedden a keleti megyékben (Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Békés megyékben).

Szerda délelőttől az esti, késő esti órákig a középső országrész északi részeinek kivételével gyakran lesz viharos (70-100 km/óra) az északi, északnyugati szél, a déli, kora délutáni órákban egy-egy 100-110 km/órás széllökés nem zárható ki.

Szerda hajnalban a Tiszántúlon síkvidéken is kialakulhat havas eső, átmeneti havazás. Hegyvidéki részeken pár centiméter vizes, tapadó hó eshet. Szerdán napközben a Dunántúlon, Dél-Alföldön kialakulhatnak hózáporok.

Másodfokú figyelmeztetés érvényes szerdán az ország túlnyomó részén, viharos erősségű széllökések kialakulása miatt.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Továbbra is változékony marad az időjárás. Hideg levegő áramlik a Kárpát-medencébe. Emiatt fáradékonyság, görcsös migrénes fejfájás előfordulhat.
A légnyomás emelkedik.