Szélvihar és zivatarok miatt figyelmeztetés érvényes

2020. február. 10 12:28

A Nyugat-Európa felett örvénylő viharciklon hazánkban is jelentősen érezteti hatását. Szélviharra és helyenként zivatarok kialakulására számíthatunk hétfőn és kedden is.

Hétfő délutánig a délnyugati szelet kísérő lökések az ország nagy részén meghaladhatják a 60-70, leginkább a Dunántúli-középhegység térségében a 80-90 km/órát. Délután északnyugatira, nyugatira forduló széllel hidegfront érkezik. A legerősebb lökések sok helyen várhatóan elérik a 70-90, elsősorban az Észak-Dunántúlon a 80-100 km/órát. Hétfő estétől a front átvonultával átmenetileg veszít erejéből a szél. A hétfő délutáni hidegfront mentén a Dunántúlon, esetleg az Alföldön a záporok mellett egy-egy zivatar kialakulhat.

Tíz megyében a viharos erejű széllökések miatt másodfokú figyelmeztetés érvényes, hét megyében pedig a zivatarok kialakulásának lehetősége miatt adott ki elsőfokú figyelmeztetést az OMSZ. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Kedden reggeltől ismét sokfelé (legkevésbé délnyugaton) viharossá fokozódó északnyugati szélre lehet számítani, 65-90 km/órás, az északi országrészben a magasabban fekvő hegyvidéki területeken 90 km/órát meghaladó legerősebb lökésekkel. Kedden hajnaltól ismét labilizálódik a légkör és az eső, zápor mellett eleinte a Dunántúlon, majd az Alföldön helyenként kialakulhatnak a reggeli, kora délelőtti órákban zivatarok is. A zivatarokhoz néhol 70 km/órát meghaladó szélroham előfordulhat. Kedden Zala és Baranya megye kivételével az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes. Kilenc megyében pedig zivatarok kialakulására figyelmeztetnek.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Holnap egy hideg légörvény érkezik és okoz változékony időjárást. Ma még nem kell fronthatástól tartani.

A légnyomás nem változik.