Afrikai eredetű meleg árasztja el kontinensünket

2020. február. 15 11:31

A hétvégén rendkívül erős melegedés zajlik Közép-Európában, majd a jövő hét elején Kelet-Európában és a Balkán-félszigeten kell extrém meleg időre számítani. 

A melegedésért az Atlanti-óceán felett örvénylő ciklon felelős, amely kontinensünk felett erős délnyugati áramlást alakít ki. Ezáltal térségünkbe Észak-Afrika felől érkeznek a szokásosnál jóval enyhébb léghullámok.

Az alábbi térképen megfigyelhető, hogy már jelenleg is az átlagosnál enyhébb az idő Európa legnagyobb részén, azonban ez még fokozódni fog a következő két napban, ahogy az Atlanti-óceán felett örvénylő ciklon közelít kontinensünk partjai felé. Ezáltal a délnyugati áramlás is egyre intenzívebbé válik.

Vasárnap a legintenzívebb melegedés még hazánktól nyugatra zajlik majd. Hőmérsékleti rekordok megdőlése Ausztriában, Csehországban, Svájban, illetve Németországban van esély.

Hétfőn már Közép-Európában lesz a legmelegebb idő, a hőmérséklet csúcsértéke a Balkán-félszigeten helyenként a 20 fokot is meghaladhatja, de hazánk délnyugati tájain is akár 18-19 fokot mérhetünk majd.

Kedden nyugat felől hidegfront éri el térségünket, a Dunántúlon jelentősen visszaesik a hőmérséklet, 10 fok feletti maximumok már csak az Alföldön várhatók.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

Ma a gyulladásos panaszok felerősödhetnek. Csökken az ingerküszöb. Lehetnek emésztési problémák. A szél megerősödik, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás emelkedik.