Dennis már Ciaránál is veszélyesebb viharciklonná fejlődött

2020. február. 15 14:11

Újabb intenzív viharciklon alakult ki az Atlanti-óceán északi területei felett, amely az elmúlt 24 óra során komoly erősödésen ment keresztül.

A Dennis névre keresztelt ciklon középpontjában a légnyomás akár 915 hPa-ig csökkenhet. Ez az érték már nagyon közel van a modern korban regisztrált legerősebb Észak-Atlanti-óceánon kialakult, Brear névre keresztelt vihar, 913 hPa-os nyomás minimumához (a rekordot 1993. január 10-11-én mérték). A Dennis ciklon nagyon gyors erősödésen ment keresztül, hiszen 24 óra alatt 51 hPa-t csökkent a légnyomás a középpontjában (987 hPa-ról, 936 hPa-ra) és még a következő órákban további erősödés valószínű. Az előrejelzések szerint a nyomás csökkenése 915 hPa közelében állhat meg, amely már jóval alacsonyabb, mint amelyet a hét elején pusztító Ciara viharciklonban regisztráltak.

Az alábbi, látható tartományban készült műholdképen megfigyelhetjük, hogy a Dennis ciklon nagyobb kiterjedésű, mint az egész európai kontinens:

A viharciklon Nyugat-Európát vasárnap éri el pusztító erejű szelével. A legerősebb szél várhatóan Írországban ás Skóciában lesz, ott a partvidéki területeken akár 130-140 km/órás széllökések is lehetnek, de Hollandiát, Dániát és Norvégia déli részét is 100 km/órát meghaladó széllökésekkel éri el a vihar.

Hazánkban nincs ok az aggodalomra, a ciklon hidegfrontja várhatóan nem fog 60-70 km/óránál nagyobb széllökéseket produkálni, amely teljesen szokványosnak tekinthető a hazánk felett átvonuló frontoknál.

 

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás