Zivatarra, viharos szélre adtak ki riasztást

2020. február. 21 12:09

Hidegfront okoz viharos szelet és esőzést pénteken. 70-90 km/óra közötti széllökések várhatóak, de a magasabban fekvő területeken ezt meghaladó szelet is jegyezhetünk.

Napközben az átvonuló (közben fölöttünk okkludálódó) hidegfront hatására az északnyugati irányba forduló szelet az északkeleti tájak kivételével többfelé kísérhetik erős, főleg az Észak-Dunántúlon és a középső országrészben viharos széllökések is. Köztük a legerősebbek síkvidéken jellemzően 70-90 km/óra között várhatóak, ám a magasabban fekvő területeken akár a 90 km/órát is meghaladhatják (emellett síkvidéken sem kizárt egy-egy helyen 90 km/óra körüli széllökés). A késő délutáni óráktól kezdve fokozatosan mérséklődik a légmozgás.

A hidegfronton, valamint a mögötte kialakuló záporokat elsősorban az Dunántúl északi részén, valamint a középső országrészben egy-két helyen kis eséllyel dörgés, villámlás is kísérheti. Megjegyzés: A déli, délutáni órákban a hidegfronti csapadékzónához kapcsolódóan az Északi-középhegység tágabb térségében, illetve az Alföld északkeleti vidékein az eső mellett havas eső, hó is hullhat, azonban megmaradó hóra (1-3 centiméter) csupán a térség magasabban fekvő hegyvidéki területein lehet számítani. Később, szombatra virradó éjszaka az északi völgyekben átmeneti ködfoltok képződhetnek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú riasztást adott ki a viharos erősségű széllökések miatt Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém és Fejér megyékre, a pénteki napra vonatkozóan. Legalább elsőfokú figyelmeztetés van érvényben az ország középső és nyugati felén viharos széllökések veszélye miatt.

Elsőfokú riasztás érvényes zivatarok kialakulásának lehetősége miatt a fővárosban, valamint Pest, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém, Fejér és Bács-Kiskun megyékben. Elsőfokú figyelmeztetést adtak ki ugyancsak zivatarok érkezése miatt Jász-Nagykun-Szolnok megyére.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Folytatódik a változékony időjárás, ami megviseli a frontérzékenyek szervezetét. Előfordulhat ízületi panasz, fejfájás, reakcióidő növekedés.

A légnyomás növekedni kezd.