90 km/órás széllökésekre figyelmeztetnek vasárnap

2020. február. 22 10:53

Vasárnap napközben északon léphetnek fel erős széllökések, az ország nagy részén azonban késő estétől kap erőre a szél egy markáns hidegfront nyomán. Hétfő éjjel nagy területen viharos szél várható.

Ma kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenség nem várható.

Vasárnap hajnalban, reggel a Dunántúli-középhegység egyes részein egy-egy 65 km/óra körüli széllökés előfordulhat.

Vasárnap késő este egy markáns hidegfront érkezik, a front mentén az északi részeken az éjféli órák környékén síkvidéken egy-egy 90-100 km/óra körüli széllökés kialakulhat, míg a magasabban fekvő részeken 100 km/óra feletti széllökés előfordulhat. Az északról-délre vonuló gyors mozgású front mentén az úgynevezett északnyugati szélcsatornában másutt is van esély egy-egy átmeneti 90 km/óra körüli, esetleg kevéssel azt meghaladó széllökésre.

Az ország nagyobb részén hétfő hajnalban általában viharossá fokozódhat (60-85 km/óra) az északnyugatira forduló szél.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki viharos erősségű széllökések kialakulásának lehetősége miatt Győr-Moson-Sopron megyére, vasárnap késő estétől. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes a fővárosban, valamint Pest, Komárom-Esztergom, Fejér, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Továbbra is változékony marad az időjárás. Hideg levegő áramlik a Kárpát-medencébe. Emiatt fáradékonyság, görcsös migrénes fejfájás előfordulhat.
A légnyomás emelkedik.