Nézzük, hogy érkezik meg a tavasz Európába

2020. március. 10 10:19

Jelentős változás előtt áll kontinensünk időjárása, ugyanis a mostaninál jóval enyhébb légtömegek érkeznek a térségünkbe.

A március első dekádja Európa jelentős részén szeles, csapadékos idővel telt. A hőmérséklet néhány fokkal elmaradt az ilyenkor szokásos értékektől. A következő napokban azonban a Nyugat-Európa közelében örvénylő ciklon egyre enyhébb levegőt szállít a kontinens középső és keleti területei fölé. Ennek köszönhetően jelentős melegedést fogunk tapasztalni itt a Kárpát-medencében is.

Csütörtökön az Atlanti-óceán térségéből egy hidegfront indul el a kontinens belseje felé. Nyugat-Európában már hűvösebbre fordul az idő. Ugyanakkor Közép- és Dél-Európában még javában tart az enyhe idő, többfelé 20 fok fölé melegszik fel a levegő.

Pénteken a kora délutáni órákban a hidegfront a Kárpát-medencét is eléri északnyugat felől. A meleg a Földközi-tenger térségébe húzódik vissza. Délkelet-Európában helyeként még 25 fok körül alakul a csúcshőmérséklet.

Szombaton a hidegfront Európa nagy részére visszahozza a kora tavaszt, a kellemes, meleg idő már csak a Balkán-félsziget déli részén és Törökországban lesz jellemző. Hazánkban napos, de szeles időben lesz részünk. A hőmérséklet csúcsértéke a március közepén szokásos 10, 15 fok között alakul.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Vasárnapig nem kell fronthatással számolni.

A légnyomás csökken.