Milyen időt jósol Gergely márciusra?

2020. március. 11 12:40

Csütörtökön neves naphoz érkezünk a népi kalendáriumban. A Gergely naphoz számos megfigyelés, jövendölés kötődik. Nézzük mi válik be ezek közül az idei évben.

A középkorban a Gergely nap tavaszkezdő, meleg váró nap volt. A Juliánus-naptárban erre a napra esett a tavaszi nap-éj egyenlőség is. A naphoz kapcsolódó legismertebb népszokás a gergelyjárás. A népi megfigyelések szerint Gergely napon gyakran szokott rossz idő lenni, erős széllel, esővel, sőt időnként Gergely még a szakállát is megrázza, azaz hó hull a felhőkből: “Ha Gergely megrázza a szakállát, még áprilisban is hó lepi el a barázdát”. Egy másik jövendölés szerint, ha “Gergely napján zivatar, nem lesz jó idő hamar”. Ha Gergely napján csúnya az idő, úgy előjön a róka, ha szép az idő, úgy 14 napig még bent marad. Gergely vetőnapnak számított búzára, rozsra, hüvelyesekre és palántás növényekre.

Idén nagyon kellemes idő ígérkezik Gergely napján, a csúcshőmérséklet 17 és 22 fok között alakul, amely április vége felé jellemző hőmérséklet hazánkban, csapadékra sem kell számítani. Nem tart azonban sokáig a meleg, hiszen pénteken hidegfront vonul át vonul át hazánk felett, jelentősen mérsékelve a nappali felmelegedést. A hónap második felében száraz, de az átlagosnál kissé hidegebb időre van kilátás.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Hétfőig nem érkezik újabb front. Az előző hidegfront áthaladása után még áramlik be hideg levegő, majd a fronthatás fokozatosan megszűnik. Enyhülnek a tünetek.

A légnyomás nem változik.