Mutatjuk, merre kell komolyabb fagyokra számítani

2020. március. 30 18:46

A hétfő hajnalban érkezett hidegfront után a múlt hetihez hasonlóan ismét sarkvidéki eredetű léghullámok érkeztek a Kárpát-medencébe.

Az időjárási helyzet azonban más, mint a múlt héten volt. Akkor a mostaninál több fokkal hidegebb levegő töltötte ki a Kárpát-medencét, ugyanakkor a sok felhő és az erős, helyenként viharos szél miatt az ország nagy területén nem volt erősebb fagy. A hét végére pedig jelentősen melegedett az idő, mérséklődött a fagyveszély. A most átvonult hidegfront után viszont jóval szárazabb levegő érkezik hozzánk és a szél is gyorsan mérséklődött hétfőn, a késő délutáni óráktól. Ez pedig hozzájárul ahhoz, hogy már kedd reggel a Dél-Dunántúl kivételével nagy területen fagypont alá csökkenjen a hőmérséklet, sőt a tartósabban felhőmenetes északi megyékben akár -5, -8 fokos fagy is előfordulhat. Aki teheti, óvja virágzó gyümölcsfáit. Szerdán várható a leghidegebb éjszaka, akkor szinte az egész országban fagyni fog. Általában -3, -8 fokos minimum hőmérsékletre számíthatunk, de a fagyzugokban -10 fok alá csökkenhet a hőmérséklet, csak a Balaton környezetében maradhat fagymentes az idő. Csütörtökre kissé már változik az időjárási helyzet, ugyanis a magasban melegedés kezdődik, ennek köszönhetően pedig a hegyvidéki területeken már megszűnik a fagyveszély, síkvidéken viszont -2, -7 fok között alakul várhatóan a hőmérséklet a hajnali órákban. A hét vége felé tovább melegszik az idő, komolyabb fagyokra már nem kell számítanunk.

Várható minimumhőmérséklet kedd hajnalban:

Várható minimumhőmérséklet szerda hajnalban:

Várható minimumhőmérséklet csütörtök hajnalban:

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

Ma a gyulladásos panaszok felerősödhetnek. Csökken az ingerküszöb. Lehetnek emésztési problémák. A szél megerősödik, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás emelkedik.