Vilmos és Irén, bőséget hoz idén?

2020. április. 05 10:09

Hétfőn elérkezünk a népi időjárási megfigyelések első áprilisi nevezetes napjához. Nézzük, mit jelez számunkra ez a jeles nap a 2020-as esztendőre.

A népi megfigyelések szerint, ha Irén és Vilmos napján esik az eső, akkor szűk esztendőre számíthatunk, azaz rossz lesz a termés. Ennek alapján idén nagyon jó termés várható, hiszen hétfőn nemhogy eső nem lesz, de még felhő sem lesz az égen. A jóslatot azonban nagy mértékben árnyékolja, hogy a hét korábbi napjaiban országszerte komoly fagyok voltak. Szerdán, csütörtökön és pénteken hidegrekordok dőltek, amelyek a virágzó gyümölcsösökben jelentős fagykárokat okoztak. Ettől még a később virágzó gyümölcsfák, illetve a különböző gabonák hozhatnak átlag feletti termést, de ehhez a következő két hétben komolyabb esőnek kell érkeznie hazánkba. Az átlagosnál melegebb időjárás ugyanis megnövekvő párolgással jár, amelynek hatására a talajok sok vizet veszítenek. A csapadékhiány pedig április második felében aszály kialakulásához vezethet. Bízzunk benne, hogy megérkezik az eső, Vilmos és Irén valóban bőséges évet hoz számunkra.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Továbbra is változékony marad az időjárás. Hideg levegő áramlik a Kárpát-medencébe. Emiatt fáradékonyság, görcsös migrénes fejfájás előfordulhat.
A légnyomás emelkedik.