Már a meteorológia is segítséget nyújt a koronavírus kutatásához

2020. április. 11 21:10

Amerikában a Nemzeti Légkörkutató Központ (NCAR) az ország egyik legerősebb szuperszámítógépét biztosítja a COVID-19 vírus által okozott járvány kutatásához.

Az Amerikai Légkörkutató Központ által működtetett Cheyenne szuperszámítógép egy 5,34 petaflop számítási kapacitással rendelkező gép, amely a világ 50 leggyorsabb szuperszámítógépe közé tartozik. Az egész Egyesült Államok területén dolgozó, a koronavírus terjedését kutató tudósok számára elérhetővé válik a szuperszámítógép. A kutatók nagy erőfeszítéseket tesznek a vírus viselkedésének feltérképezése érdekében, kutatják a vírus terjedési mintáit, hogyan befolyásolják a szezonális változások a terjedést. De ezen kívül a kezelések és az oltások fejlesztésén is dolgoznak.

A Cheyenne szuperszámítógép modern technológia, amelynek eredeti feladata az éghajlatváltozás megismerése. Most az emberiség előtt álló másik jelentős kihívás leküzdésére használják. A múlt hónapban a Fehér Ház bejelentette, hogy a koronavírus kutatás érdekében számítástechnikai konzorciumot hozott létre, amely a köz- és magánszféra különleges együttműködése. Magában foglalja a Fehér Ház Tudományos és Technológiai Politikai Irodáját, az IBM-et, az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumát és a Nemzeti Tudományos Alapítványt (NSF). Ez lehetővé teszi a kutatók számára a legnagyobb teljesítményű számítástechnikai erőforrások elérését, hogy felgyorsítsák a koronavírus terjedésének kutatását és a kezelési módszerek kidolgozását.

A Cheyenne szuperszámítógép (kép forrása: nar.ucar.edu)

A Nemzeti Tudományos Alapítvány hozzáférést biztosít a Cheyenne szuperszámítógéphez, az NCAR-Wyoming Szuperszámítógépes Központjában. A csúcsteljesítményű számítástechnikai erőforrások lehetővé teszik a kutatóközösség számára a fejlett modellezést, akár mesterséges intelligencia felhasználásával. A koronavírust kutató tudósok javaslatokat nyújthatnak be a konzorciumhoz egy online portálon keresztül.

A konzorcium szuperszámítógépei hatalmas mennyiségű számítást végeznek, amelyek hetek vagy hónapok helyett, órák vagy napok alatt válaszolhatnak összetett tudományos kérdésekre.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

Ma a gyulladásos panaszok felerősödhetnek. Csökken az ingerküszöb. Lehetnek emésztési problémák. A szél megerősödik, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás emelkedik.