Globális koronavírus-térkép: naprakész adatbázisok

2020. április. 15 15:07

Ha nem csak a hazai adatokból szeretnénk naprakészek lenni, néhány egyszerűen kezelhető oldalt is segítségül hívhatunk, melyek az egyes országok által hivatalosan közölt statisztikákat jelenítik meg.

Bár több applikáció is létezik a COVID-19 világjárvány esetszámainak bemutatására, jelen cikkünkben letöltés nélküli, egyszerű webfelületen keresztül elérhető, vizuálisan is könnyen értelmezhető feldolgozásokat mutatunk be, a teljesség igénye nélkül.

 

Európai Járványügyi Központ
European Centre for Disease Prevention and Control

A legmegbízhatóbb forrás az Európai Járványügyi Központ COVID-19 pandémiáról tájékoztató oldala, melyen számos cikk, hír olvasható a vírussal és annak terjedésével kapcsolatban. Térképes megjelenítő is a rendelkezésünkre áll, mely minden nap 13 órakor frissül. Elérhetőek az egyes országok esetszámai, halálozások száma és a fertőzöttségi ráta a teljes lakosságot tekintve. A térkép alatt grafikonon láthatjuk választható módon a napi/heti esetszámokat, halálozások számát. Egyszerre több országot is kiválaszthatunk, így összesített adatokat is nyomon követhetünk.

Kép forrása: European Centre for Disease Prevention and Control

 

John Hopkins Center for Systems Science and Engineering

Eltérő a grafikus megjelenítési mód, de szintén naprakész információkat tartalmazó oldal. Az Egyesült Államokról részletes adatok is rendelkezésre állnak, míg Európáról az elérhetőnél kevesebb.

Kép forrása: Center for Systems Science and Engineering (CSSE) / John Hopkins University (JHU)

 

AccuWeather

Az AccuWeather koronavírus-térképe szintén naponta frissül. Kifejezetten egyszerű megjelenítés a gyors tájékozódásra. A legördülő fülek segítségével a legtöbb rendelkezésre álló adat itt is elérhető (esetszámok, halálozás, gyógyultak száma, százalékos tendencia az előző naphoz képest), még sincs túlbonyolítva a megjelenítő felület. Megerősített esetszámok szerinti “toplistát” is láthatunk.

Kép forrása és nyitókép: AccuWeather

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás