Szinte az egész országban zivatarok kialakulására figyelmeztetnek

2020. május. 11 11:08

A késő esti órákban hidegfront éri el hazánkat, amelynek hatására több helyen alakulnak ki zivatarok és nagy területen viharossá fokozódik a szél.

Hétfőn napközben az Alpokalján és a Kisalföldön viharossá (65-75 km/óra) fokozódik a délnyugati szél, és még az éjszaka első felében is nagy területen erős, néhol viharos közeli (50-60 km/óra) lesz. Hétfőn késő délutántól az Északi-középhegység térségében már egy-egy zivatar is kialakulhat. Győr-Moson-Sopron és Vas megyében a várhatóan viharos erejű széllökések miatt érvényes elsőfokú figyelmeztetés a hétfői napra vonatkozóan. Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron és Heves megyében a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt érvényes figyelmeztetés. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Késő éjjel, kedd hajnalban északnyugatira fordul a szélirány, és délelőttig további viharos (60-75 km/óra) lökések várhatóak északnyugaton, illetve a Dunántúli-középhegység térségében, majd a déli órák környékétől fokozatosan mérséklődik a légmozgás. A hidegfront átvonulásával északnyugat felől egyre többfelé várható csapadék, a záporok és eső mellett néhol zivatar, heves zivatar is lehet. A zivatarokat viharos szél (75-90 km/óra, heves zivatart akár 90 km/órát meghaladó széllökés) és jégeső kísérheti.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki a zivatarok veszélye miatt Győr-Moson-Sopron megye kivételével az egész országra, a keddi napra vonatkozóan. Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Komárom-Esztergom, Pest, Fejér, Veszprém, Somogy, Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron megyére a viharos erejű széllökések miatt érvényes figyelmeztetés.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás