Zivatarokra figyelmeztetnek az ország nagyobb részén

2020. május. 14 12:09

Csapadéktömb éri el hazánkat, több megyében alkalmassá válnak a feltételek egy-egy zivatar kialakulásához. Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, és megerősödhet a szél.

Ma napközben főként délen alakulhat ki egy-egy zivatar, majd estétől az Észak-Dunántúlon és a középső országrészben fordulhatnak elő helyenként zivatarok egy nyugat-keleti irányú záporos csapadéktömbhöz kapcsolódóan. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú riasztást adott ki zivatarok veszélye miatt Bács-Kiskun és Baranya megyékre, a csütörtöki napra vonatkozóan. Elsőfokú figyelmeztetés zivatarok kialakulásának lehetősége miatt a fővárosban és tizenegy megyében érvényes csütörtökön.

Péntek délutántól főként az ország északkeleti felén, valamint a Dunántúlon alakulhatnak ki helyenként zivatarok, melyeket elsősorban viharos erejű széllökések (jellemzően 70-80 km/óra, de egy-egy helyen akár 80 km/órát meghaladó is lehet) kísérhetnek, de kisebb méretű (1 cm átmérő alatti) jég is előfordulhat. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatarok miatt a Dunántúlon, valamint öt északkeleti megyében, a pénteki napon.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Folytatódik a változékony időjárás, ami megviseli a frontérzékenyek szervezetét. Előfordulhat ízületi panasz, fejfájás, reakcióidő növekedés.

A légnyomás növekedni kezd.