Szélvihar, zivatarok kísérik a hidegfrontot, figyelmeztetés érvényes

2020. május. 23 11:51

Jelenleg melegfront felhőzete takarja az égboltot, késő este azonban megérkezik a ciklon hidegfronti szakasza, melyet viharos széllökések, zivatarok kísérnek.

Az esti órákig kritériumokat érintő veszélyes időjárási jelenség nem várható.

Estétől egy északnyugat felől érkező hidegfront hatására a Dunántúlon egyre többfelé várhatók zivatarok, nagyobb eséllyel az Észak-Dunántúlon hevesebb zivatar is kialakulhat. A zivatarokat, heves zivatarokat viharos szél (60-90 km/órát meghaladó széllökések, Észak-Dunántúlon akár 95 km/óra feletti széllökések), egy-egy helyen felhőszakadás (20-30 milliméter), és kisebb méretű jég (1-2 centiméter átmérővel) kísérheti.

Vasárnap elsősorban a déli országrészben, északkeleten, illetve keleten alakulhatnak ki további zivatarok. Ezekhez a zivatarokhoz leginkább viharos szél (60-80 km/óra), apró szemű jég (1 centiméter átmérő alatti) társulhat.

A front mögött késő estétől az Észak-Dunántúlon, vasárnap a Dunántúl más részein is nagyobb területen zivatartól függetlenül is viharossá fokozódik az északnyugati szél. A legerősebb lökések általában 60-75 km/óra, a Dunántúli-középhegység és Sopron térségében az éjszakai és délelőtti órákban azonban egy-egy 80-85 km/óra körüli széllökés is előfordulhat. Késő délutántól csillapodik a szél.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki szombatra Győr-Moson-Sopron megyére, zivatar kialakulásának veszélye miatt. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes, ugyancsak zivatarok veszélye miatt a fővárosban, valamint nyolc megyében. Felhőszakadás miatt Győr-Moson-Sopron és Vas megyékben érvényes elsőfokú figyelmeztetés. Északnyugaton négy megyében viharos szélre figyelmeztetnek szombaton.

Vasárnap éjszakától kezdődően a déli, illetve a keleti területeken érvényes elsőfokú figyelmeztetés zivatarok veszélye miatt, viharos szélre pedig a fővárosban, Pest és Bács-Kiskun megyében, valamint a teljes Dunántúlon érvényes elsőfokú figyelmeztetés.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Folytatódik a változékony időjárás, ami megviseli a frontérzékenyek szervezetét. Előfordulhat ízületi panasz, fejfájás, reakcióidő növekedés.

A légnyomás növekedni kezd.