Szupercellák is kialakulhatnak, másodfokú figyelmeztetés érvényes

2020. június. 03 11:27

Heves zivatarok kialakulásához is kedvezők lesznek az időjárási feltételek. Szerdán inkább a Dunántúlon, csütörtökön pedig az északkeleti megyékben számíthatunk megjelenésükre.

A szerda déli óráktól a Baja-Tatabánya vonaltól nyugatra többfelé, a Tiszántúlon és délkeleten pedig helyenként kell zivatarok kialakulására számítani. A dunántúli régióban heves zivatar, egy-egy szupercella kialakulása is valószínű. A zivatarok nagy része az esti órákban megszűnik. A Dunántúlon másodfokú, Bács-Kiskun, Pest, Csongrád, Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig elsőfokú figyelmeztetés érvényes szerdára vonatkozóan a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt.

Csütörtök reggeltől főként az ország északkeleti felén számíthatunk zivatarokra, melyek között egy-egy heves zivatar is lehet. A zivatarokat szerdán és csütörtökön is nagyobb méretű jég (akár 2 centimétert meghaladó), viharos kifutószél (jellemzően 70-90 km/óra, de egy-egy helyen 90 km/óra feletti is lehet), és esetleg felhőszakadás-szerű csapadékhullás kísérheti. Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki a zivatarok várható kialakulása miatt Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére a csütörtöki napra vonatkozóan. Komárom-Esztergom, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyében pedig elsőfokú figyelmeztetés érvényes. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás