Érkeznek a zivatarok, riasztás érvényes

2020. június. 09 10:40

Hamarosan mozgalmassá válik időjárásunk, a következő órákban több helyen alkalmassá válnak a feltételek zivatarok kialakulására. A teljes országban változatos veszélyjelzés van érvényben.

Ma délelőtt elsősorban a középső országrészben alakulhatnak ki zivatarok, majd a déli óráktól általában a Dunától keletre, illetve a Dunántúl keleti részén többfelé képződnek zivatarok (ma legkevésbé a Nyugat-Dunántúl lesz érintve). Éjszakára kissé mérséklődik a zivatartevékenység, de teljesen nem fog megszűnni.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a teljes országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatarok veszélye miatt keddre vonatkozóan. Elsőfokú riasztás érvényes az érkező zivatarok miatt Budapesten, valamint Pest, Bács-Kiskun, Tolna, Csongrád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Heves megyében. Felhőszakadás veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a fővárosban, valamint tizennégy megyében, a Dunántúl keleti felétől kezdődően.

Szerdán sokfelé – szinte bárhol – kialakulhat zivatar, majd estétől délnyugat felől stabilizálódni kezd a légkör. A lassan áthelyeződő csapadékgócokból több helyen is kialakulhat 20-30 millimétert meghaladó, néhol 50 millimétert is elérő csapadék. Lokálisan nagy méretű jég és 60-70 km/órás szélroham is előfordul.

A teljes országra elsőfokú figyelmeztetés van érvényben zivatarok kialakulásának veszélye miatt szerdán. Felhőszakadás miatt a Dunántúl keleti felétől kezdődően, a keleti országrészben érvényes elsőfokú figyelmeztetés.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás