Heves zivatarok veszélye miatt másodfokú figyelmeztetés van érvényben

2020. június. 12 11:12

A délutáni órákban ismét aktivizálódik a légkör, és egyre többfelé várható zivatarok kialakulása. Északon, északkeleten heves zivatarok is kipattanhatnak.

Délelőtt csak kis eséllyel fordulhat elő beágyazott zivatar a Dunától keletre. A nap második felében (főleg késő délutántól) azonban kiemelten az Alföld északi részén és az Északi-középhegységben intenzívebb zivatarok kialakulására lehet számítani. (Az ország délnyugati felén nem valószínű zivatar.) A zivatarokhoz helyenként felhőszakadás, viharos szél, jégeső társul. Északkeleten ugyanakkor néhol heves zivatar is előfordulhat, amelyet nagy méretű jég, 50 millimétert meghaladó mennyiségű csapadék, 80-90 km/órás, helyenként 90 km/órát meghaladó szélrohamok kísérhetnek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki hevesebb zivatarok és akár 50 millimétert meghaladó felhőszakadás kialakulásának veszélye miatt hat északkeleti megyére (Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékre), a pénteki napra vonatkozóan. Zivatarok és felhőszakadás veszélye miatt Budapesten, Pest megyében és további hat megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes pénteken.

Az éjszakai órákban tovább folytatódik a zivatartevékenység keleten, északkeleten.

Holnap a déli óráktól ismét kiterjedt zivatartevékenységre számíthatunk. Elsősorban az ország északi felében és keleten lehet a legtöbb zivatar, ezen belül északon, északkeleten és az Észak-Alföld térségében heves zivatarok kialakulására is jó esély van. A zivatarokat viharos szél, 80-90 km/órás, néhol 90 km/órát meghaladó széllökések kísérhetik, illetve nagy mennyiségű (30 millimétert meghaladó, helyenként akár 50 millimétert meghaladó) csapadék, valamint nagy méretű jég társulhat hozzájuk.

Szombaton immár a fővárosban és Pest megyében, valamint hat északi, északkeleti megyében érvényes másodfokú figyelmeztetés hevesebb zivatarok és akár 50 millimétert meghaladó felhőszakadás kialakulásának veszélye miatt. Az ország többi részére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki zivatarok és felhőszakadás miatt, szombatra vonatkozóan.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Továbbra is változékony marad az időjárás. Hideg levegő áramlik a Kárpát-medencébe. Emiatt fáradékonyság, görcsös migrénes fejfájás előfordulhat.
A légnyomás emelkedik.