Szélvihar, hőség, heves zivatarok: másodfokú figyelmeztetés érvényes

2020. július. 11 13:27

Az érkező hidegfront miatt az Alföldön a hőség miatt, az ország nagy részén pedig viharos szél, felhőszakadás és heves zivatarok veszélye miatt érvényes figyelmeztetés.

Szombaton egy hidegfront hatására északnyugat felől egyre nagyobb területen fordul át a délies irányú szél északnyugati, északi irányba (a délkeleti országrészben csak az esti órákban), megerősödik, délutántól a Dunántúlon, estétől pedig északkeleten viharossá (70-90 km/óra) is fokozódik. Kiemelten a Dunántúli-középhegység területén és a Balaton térségében 90 km/óra körüli széllökések is előfordulhatnak. Késő estére némileg veszít erejéből a szél, de erős lökések (40-60 km/óra) még vasárnapra virradó éjszaka is lehetnek. Szombat délutántól északnyugat felől elszórtan számíthatunk zivatarok kialakulására – estig nagyobb számban a Dunántúlon, a Duna-Tisza közén, illetve északkeleten, éjjel már inkább ettől keletebbre. Legnagyobb eséllyel az ország északkeleti negyedén heves zivatarok is kialakulhatnak. A zivatarokat elsősorban szélrohamok (60-90 km/óra), jégeső, a heves zivatarokat 90 km/óra feletti lökések és felhőszakadás is kísérheti. A hidegfront előterében az Alföldön szombaton még marad a hőség, több helyen 25 fok feletti, délkeleten néhol 27 fok körüli napi középhőmérséklettel. Vasárnapra országszerte felfrissül a levegő.

Szombaton Pest, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében másodfokú, az ország többi részén pedig elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt. A viharos erejű szél miatt Veszprém megyében másodfokú, a Dunántúl többi részén, valamint Pest, Bács-Kiskun, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes. A felhőszakadásokat kísérő nagy mennyiségű csapadék miatt Pest, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés.

Szombaton Pest, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Békés megyében elsőfokú, míg Csongrád-Csanád megyében másodfokú figyelmeztetés érvényes a hőség miatt.

Vasárnap főként a nap első felében lehet még a Zempléni-hegység és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye térségében néhol viharos erejű a szél, estére viszont országszerte csillapodni fog.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Heves, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád és Békés megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki vasárnapra a zivatarokra tekintettel. Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig a viharos északkeleti, északi szél miatt is elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

Vasárnap reggel a front kelet felé távozik, ezt követően zivatarokra már nem kell készülni.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Továbbra is változékony marad az időjárás. Hideg levegő áramlik a Kárpát-medencébe. Emiatt fáradékonyság, görcsös migrénes fejfájás előfordulhat.
A légnyomás emelkedik.