Már látszik, mikor tér vissza a kánikula

2020. július. 14 12:12

Európa nagy részét egyelőre elkerülték a hőhullámok, csak Délnyugat-Európában tapasztalható szárazság és szinte folyamatosan átlag feletti hőmérséklet. Lássuk, mikor terjed át máshova is a hőség.

Szerdán Európa középső tájaira az érkező hidegfront előtt még melegebb levegő áramlik, ugyanakkor a kontinens északnyugati tájait már hűvösebb levegő árasztja el az érkező hidegfrontnak köszönhetően. A Kelet-európai-síkság felett ciklon örvénylik, emiatt arrafelé szintén hidegebb az idő a megszokottnál.

Csütörtökön a Kárpát-medencét is eléri a hidegfront, így a meleg időnek hamar vége szakad. Nagy területen megerősödik az északnyugati, északi szél és elszórtan záporok, zivatarok is kialakulnak. A szokásosnál melegebb idő a mediterrán térségbe szorul vissza.

 

Pénteken és szombaton Közép-Európa és a Balkán-félsziget időjárását egy hideg légörvény alakítja. Az átlagosnál több fokkal hűvösebb időre számíthatunk és újabb záporok, zivatarok alakulnak ki térségünkben. Nyugat-Európában ugyanakkor egy nagy kiterjedésű anticiklon jelenik meg, amellyel arrafelé erőteljes melegedés veszi kezdetét.

Jövő hét elejére teljesen megváltozik az időjárási kép kontinensünkön. A Skandináv-félsziget és a Brit-szigetek kivételével visszatér a kánikula, több helyen 6-10 fokkal az átlagos feletti hőmérsékletet tapasztalhatunk majd. A hőmérséklet sokfelé meghaladja a 30 fokot, de Franciaországban, a Balkán-félszigeten és Olaszországban 35 fok feletti csúcsérékek várhatók.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Átvonult egy hidegfront, holnap érkezik egy újabb ciklon. Nem csoda, ha nem érzik jól magukat a frontérzékenyek. Időnként megerősödik a szél, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás emelkedik.