Veszélyes zivatarok kialakulására figyelmeztetnek

2020. július. 20 12:17

Északnyugat felől egy hidegfront közelíti meg hazánkat, amelynek hatására kedden már heves zivatarok is kialakulhatnak az északkeleti területeken.

Hétfőn főként a délutáni, esti órákban elsősorban az Északi-középhegység térségében, az Észak-Alföldön és az Alpokalján (másutt is lehet, de jóval kisebb valószínűséggel) alakulhatnak ki helyenként zivatarok, amelyeket viharos szél (60-80, kis eséllyel 80 km/órát meghaladó széllökés), jégeső és néhol lokálisan nagyobb mennyiségű csapadék (10-30, esetleg 30 milliméter feletti) kísérhet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére a zivatarok veszélye miatt a hétfői napra. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Kedden a nap második felében főként az északkeleti, északi megyékben és a Nyugat-Dunántúlon alakulhatnak ki zivatarok, amelyekhez viharos szél (60-90, néhol 90 km/óra feletti), jégeső (akár nagyobb méretű jéggel) társulhat. Egy-egy gócban nagyobb mennyiségű csapadék (10-25, esetleg 25 milliméter feletti) is hullhat. Kedden Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében másodfokú, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Zala, Pest, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Békés megyében pedig elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás