Heves zivatarok érkeznek, másodfokú figyelmeztetés érvényes

2020. augusztus. 03 10:41

Az Észak-Olaszország felett kialakult ciklon fokozatosan megközelíti a Kárpát-medence térségét, hatására egyre kedvezőbbé válnak a feltételek záporok, zivatarok kialakulásához.

Hétfőn kora délutánig az Alpokalján és a délnyugati megyékben esetleg már kipattanhat zivatar, késő délutántól pedig hozzávetőlegesen a Pécs-Miskolc vonaltól északra, északnyugatra lehet több zivatar kialakulására számítani. Számottevő eséllyel ekkor társulhat hozzájuk felhőszakadás, viharos szél (60-80 km/óra), esetleg nagyobb jég. Hétfőn a Dunántúlon, Pest, Bács-Kiskun, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok miatt. Felhőszakadás veszélye miatt Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém, Somogy, Tolna, Fejér és Baranya megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés.

Kedden a nap első felében az ország nagy részén átmenetileg szünetelhet, majd délután ismét beindulhat a zivatartevékenység (legkisebb eséllyel a Tiszántúlon). Heves zivatarok leginkább ekkor fordulhatnak elő 90 km/órát meghaladó széllökések, nagyobb szemű jég és felhőszakadás (gócokban 30-50 milliméter, néhol esetleg ezt meghaladó összegek) kíséretében. Az Országos Meteorológiai Szolgálat a Dunántúlra, Nógrád, Pest és Bács-Kiskun megyére másodfokú, az ország többi részére pedig elsőfokú figyelmeztetést adott ki a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt keddre vonatkozóan. Felhőszakadás kialakulása miatt a Dunántúlon, Pest, Nógrád és Bács-Kiskun megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Folytatódik a változékony időjárás, ami megviseli a frontérzékenyek szervezetét. Előfordulhat ízületi panasz, fejfájás, reakcióidő növekedés.

A légnyomás növekedni kezd.