Heves zivatarok és nagy esők miatt másodfokú figyelmeztetés érvényes

2020. augusztus. 04 12:10

A hazánktól délre örvénylő mediterrán ciklon délutántól ismét nedvesebb levegő szállít térségünkbe. Intenzív esőkre, heves, zivatarokra kell felkészülni.

Átmeneti szünetet követően, a kedd délutáni óráktól kezdve több hullámban zivatarok, heves zivatarok alakulnak ki, nagyobb területen felhőszakadás is várható. Délen, délnyugaton a zivatarok akár rendszerré is fejlődnek. Legkisebb eséllyel az északnyugati tájakon számíthatunk intenzív zivatarok előfordulására. Heves zivatarok leginkább egy széles délnyugat-északkeleti sávban fordulhatnak elő, 90 km/órát meghaladó (néhol akár 95-100 km/órás) széllökések, nagyobb szemű jég és felhőszakadás (általában 30-50 milliméter, lokálisan 60 milliméter is eshet rövid idő alatt) kíséretében. A délkeleti országrészben a napi középhőmérséklet még meghaladhatja a 25 fokot. Az Országos Meteorológiai Szolgálat tizennégy megyére másodfokú, két északnyugati és három tiszántúli megyére pedig elsőfokú figyelmeztetést adott ki a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt keddre vonatkozóan. Felhőszakadás kialakulása miatt Somogy, Tolna, Baranya és Bács-Kiskun megyében másodfokú, Zala, Veszprém, Komárom-Esztergom, Pest, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok és Csongrád-Csanád megyében pedig elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Csongrád-Csanád és Békés megyében a 25 fokot meghaladó középhőmérséklet miatt érvényes figyelmeztetés. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Az előttünk álló éjszaka során is folytatódik a zivatartevékenység, szerda hajnalban északkeleten intenzívebb zivatarok is előfordulhatnak. Szerdán a zivatarok mellett egyre inkább kiadós esőbe vált át a csapadéktevékenység, a tartós eső által leginkább érintett terület délnyugati, és déli tájainkra koncentrálódik. Az összegzett csapadékmennyiség ezekben a megyékben területi átlagban 30-70 milliméter, de lokálisan akár 80-100 milliméter csapadék is összegyűlhet 24 óra leforgása alatt. Szerdán a heves zivatarok veszélye miatt Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében másodfokú, az ország többi részén pedig elsőfokú figyelmeztetés érvényes. Felhőszakadás miatt három tiszántúli megye kivételével az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes. Somogy, Tolna, Baranya és Bács-Kiskun megyében a 30 millimétert várhatóan meghaladó eső miatt másodfokú, Zala, Veszprém, Fejér, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok és Csongrád-Csanád megyében pedig elsőfokú figyelmeztetés érvényes, ahol a lehulló esőből 20 milliméter is összejöhet.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Átvonult egy hidegfront, holnap érkezik egy újabb ciklon. Nem csoda, ha nem érzik jól magukat a frontérzékenyek. Időnként megerősödik a szél, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás emelkedik.