Másodfokú figyelmeztetés érvényes hat megyében felhőszakadás veszélye miatt

2020. augusztus. 11 12:16

A következő napokban is a nyugati megyékben lesznek a legmegfelelőbb feltételek intenzív zivatarok, felhőszakadás kialakulásához.

A napi középhőmérséklet főként a déli országrészben, az Alföldön, illetve városi környezetben elérheti a 25 fokot. Kedden a Dunántúlon, illetve a középső tájakon több helyen várható zivatar. A zivatarokhoz helyenként elsősorban felhőszakadás, néhol viharos (60-70, egy-egy helyen 70-90 km/órás) szél és jégeső társulhat. A lassan áthelyeződő csapadékgócokból lokálisan rövid idő alatt 20-50 milliméter, kiemelten északnyugaton és az Alpokalján csapadék hullhat.

Zivatarok veszélyére figyelmeztetnek kedden négy keleti megye kivételével az egész országban. Felhőszakadás kialakulása miatt Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Zala, Veszprém és Fejér megyében másodfokú, Pest, Bács-Kiskun, Tolna, Baranya és Somogy megyében pedig elsőfokú figyelmeztetés érvényes. 25 fok feletti középhőmérséklet miatt Pest, Heves, Bács-Kiskun, Baranya, Csongrád-Csanád és Békés megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Az éjszakai, szerda hajnali órákban leginkább délnyugaton (Zala megyében és a környező térségekben) néhol 50-60 milliméter feletti csapadék hullhat. Szerdán napközben a Dél-Dunántúlon és Alpokalján még számíthatunk szórványos zivatarok kialakulására, egy-egy helyen felhőszakadás, jégeső, illetve 60-70 km/óra feletti szél esetleg még kialakulhat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatarok veszélye miatt szerdán Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém, Tolna, Baranya és Somogy megyére. Felhőszakadás miatt Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém, Baranya és Somogy megyében elsőfokú, Zala megyében pedig másodfokú figyelmeztetés érvényes. A hőségre tekintettel Csongrád-Csanád és Békés megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás