Tények és tévhitek a napozásról

2017. május. 29 16:57

A múltszázad elején még az arisztokrácia bőrszíne a fehér volt, nem dolgoztak a napon és kímélték magukat a kétkezi munkától. Korunk nagy divatjává és a jómód szimbólumává vált a barna bőr, de több tévhitet is érdemes tisztázni a napozással kapcsolatban.

A 21. században esztétikusnak számít és szinte elvárásként szerepel minden magára valamennyire adó nővel (és manapság már sok férfival) szemben, hogy a bőre tökéletesnek látszódjon. A barna bőr a jómódról, sok szabadidőről, akár egy egzotikus nyaralásról árulkodhat, ami irigylésre méltó lehet bizonyos szociális közegekben, társadalmi rétegekben. Valóban a napsütés és a szolárium megoldás lehet egy-két bőrproblémára, azonban a barna bőr nem az egészséget jelenti valójában, hanem mindössze a bőr védekező mechanizmusát a káros sugarak ellen.

Az is tévhit, hogy a korábban, akár leégések árán megszerzett barnaság véd a további leégéstől, tehát ettől már a nyár során nem kell tartanunk. Sokan úgy gondolják, hogy jól leégnek az első erősebb tavaszi, kora nyári napos időszakban és az év hátralevő részében nem kell fényvédő krémmel bajlódniuk. A lebarnulás azonban csak egy 4-es faktorszámú fényvédő krém hatékonyságával ér fel, tehát 40 percig lehet a napon tartózkodni vele.

Felhős időben és szélben is le lehet égni, mikor nem érezzük, hogy éget a nap. A leégést a Nap olyan sugárzása okozza, amit nem lehet érezni. A meleg érzetet ugyanis az infravörös tartományban érkező sugárzás biztosítja, nem az UV sugárzás. A felhőzet a sugárzás 80%-át átengedi és visszaveri, visszatükrözi, ahogyan a víz is a tóparton.

Az UV-B sugárzás jótékony hatású az emberi szervezetre, mert elősegíti a csontképződést (D-vitamin-képződést), aminek hiányában angolkór lép fel, ugyanakkor közvetlenül károsíthatja a DNS-t, így bőrrákot okozhat, ezért nem szabad a napozást túlzásba vinni. Az erős napsugárzás a szemet is károsíthatja. A szervezet ez ellen védekezik melanin-pigment termelésével, ami a bőr barnulását eredményezi. Nem hatol olyan mélyen a bőrszövetekben. A melanin UV-A és UV-B tartományban is elnyeli és ártalmatlan hővé alakítja a sugárzást. A napvédő faktor csak az UV-B sugárzás elnyelését mutatja, mivel az UV-A gyakorlatilag nem okoz barnulást. Ezért is látható különbség a szolárium barnaság és a napfény által létrehozott barnaság között. És ezért veszélyes a nyaralásra szoláriumozással “felkészülni”, mivel ez a sárgásbarna bőrszín nem fog megvédeni minket a leégéstől.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

Ma a gyulladásos panaszok felerősödhetnek. Csökken az ingerküszöb. Lehetnek emésztési problémák. A szél megerősödik, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás emelkedik.