Másodfokú figyelmeztetés érvényes a hőség miatt

2020. augusztus. 29 11:35

Folytatódik a meleg levegő beáramlása hazánk területére dél felől. Vasárnap éri el a melegedés a tetőfokát, ekkor 37, néhol akár 38 fokot is mérhetünk.

Szombat délig nyugodt időjárásra számíthatunk, alkalmazott kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenség nem várható.

Szombat délutántól a Dunántúlon és északon (Északi-középhegység, főváros térsége) labilizálódik a légkör, de inkább csak kisebb eséllyel, egy-egy helyen alakulhat ki zivatar. A nyugat-dunántúli régiót azonban késő délután, este délnyugat felől esetleg heves zivatarok is elérhetik, melyekhez viharos (70-100 km/óra) szélrohamok társulhatnak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatarok veszélye miatt a fővárosra és Pest megyére, valamint Nógrád, Heves, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém, Fejér, Zala és Somogy megyékre, a szombati napra vonatkozóan.

Ma a napi középhőmérséklet főként az ország déli és középső tájain várhatóan több helyen is eléri a 25 fokot. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes hőség miatt szombaton a fővárosban és Pest megyében, valamint Komárom-Esztergom, Fejér, Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben.

Vasárnap késő délutántól nyugaton, északnyugaton fordulhatnak elő néhol zivatarok, melyeket viharos (60-80 km/óra) széllökések kísérhetnek. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatarok veszélye miatt Vas, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém és Zala megyékben vasárnap.

Tovább erősödik a nappali felmelegedés, a napi középhőmérséklet több helyen 25 fok körül alakul, a középső és déli országrészben a 27 fokot is meghaladhatja. Másodfokú figyelmeztetést adott ki a Meteorológiai Szolgálat hőség miatt Budapestre és Pest megyére, továbbá Fejér, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyékre. Elsőfokú figyelmeztetés Somogy, Veszprém, Komárom-Esztergom, Heves, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben van érvényben.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás