Heves zivatarok és nagy esőzés miatt másodfokú figyelmeztetés érvényes

2020. augusztus. 31 12:03

A hétfő délutáni órákban nagyon mozgalmassá válik hazánk időjárása. Heves zivatarokra és intenzív esőzésre kell felkészülnünk.

A hétfő délutáni órákban délnyugat felől egy intenzívebb csapadéktömb éri el az országot. A nyugati tájakon inkább beágyazott zivatarok fordulhatnak elő, a tömb előterében viszont a késő délutáni, esti órákban heves zivatarokból álló rendszer léphet be az országba dél, délnyugat felől, amely az éjféli órákig kelet, északkelet felé haladva már megközelítheti a Tisza vonalát (éjfél után pedig tovább haladhat kelet felé). A keleti megyékben hétfőn még elérheti a napi középhőmérséklet a 25 fokot. A nagy mennyiségű eső miatt másodfokú figyelmeztetés érvényes hétfőn Zala és Somogy megyékben, Vas, Veszprém, Fejér, Tolna és Baranya megyében pedig elsőfokú figyelmeztetés érvényes. Heves zivatarok kialakulásának veszélye miatt másodfokú figyelmeztetés érvényes Tolna, Baranya, Fejér, Bács-Kiskun, Pest, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megyében, elsőfokú figyelmeztetés pedig Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Zala, Veszprém, Somogy, Borsod-Abaúj-Zemplén és Csongrád-Csanád megyében érvényes. A 25 fokot várhatóan meghaladó középhőmérséklet miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Békés megyében érvényes figyelmeztetés.

Kedden a csapadékrendszer egyre inkább északkelet felé fog mozogni, a nap első felében főként keleten várható még belőle intenzív zivatar. Kedd délutántól egyre inkább csökken a csapadékhajlam. A zivatarokat főleg viharos (60-90 km/óra közötti), helyenként erősen viharos (90 km/órát meghaladó) szélrohamok és jégeső kísérheti, illetve intenzív csapadék is társulhat hozzájuk. Kedd reggelig a Dunántúlon nagy területen jelentős mennyiségű (20-30 milliméter) csapadék hullhat, sőt, elsősorban a délnyugati megyékben ennél több, 30 millimétert meghaladó csapadékösszeg is összegyűlhet pár óra alatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki a heves zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt a Dunától keletre fekvő országrészre, elsőfokú figyelmeztetés pedig Komárom-Esztergom, Fejér, Tolna és Baranya megyében érvényes.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Továbbra is változékony marad az időjárás. Hideg levegő áramlik a Kárpát-medencébe. Emiatt fáradékonyság, görcsös migrénes fejfájás előfordulhat.
A légnyomás emelkedik.