Az űr időjárása is hatással van ránk

2017. június. 01 6:25

Az űr időjárását naprendszerünkben a naptevékenység kormányozza. Itt is előfordulnak "természeti csapások", de ebben a térben nem zivatar vagy jégeső okozza a káreseményeket.

 A Nap közel sem egyenletesen sugároz, időnként milliárdnyi nagy energiával töltött részecskét bocsát ki magából egy napkitörés vagy más néven flair, protuberancia során, amelyek a napszéllel szállítódnak az űrben a Föld felé. A Föld közelébe érve ezek a részecskék a föld mágneses terét megváltoztatják, deformálják és érdekes jelenségek sorozatát generálják.

 

A Föld mágneses tere védő funkciót is ellát, mivel a részecskéket eltéríti, így azok kikerülik a Földet és az űrben folytatják útjukat. Egyik kártékony hatásuk, hogy a föld közelében található műholdak elektromos berendezéseit is megrongálhatják, amelyek navigációs és kommunikációs rendszere is sérül ilyenkor.

 

Ezek a részecskék, mivel elektromágneses energiával is rendelkeznek, gyönyörű fényjelenségeket (sarki fény) hoznak létre a légkörben, míg a föld mágneses terének változása során olyan áramok keletkeznek, amik megrongálják az elektromos hálózatot, ezáltal mindennapi életünket is befolyásolják.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Holnap egy hideg légörvény érkezik és okoz változékony időjárást. Ma még nem kell fronthatástól tartani.

A légnyomás nem változik.