Felhőszakadást és zivatarokat hozhat a hidegfront, figyelmeztetés érvényes

2020. szeptember. 17 10:24

Hidegfront érte el hazánkat, hatására elsősorban az északi országrészben elszórtan zivatarok kialakulására számíthatunk, helyenként felhőszakadás kíséretében.

Csütörtökön déltől északon, északkeleten elszórtan (nem heves) zivatarok kialakulhatnak. A késő délutáni óráktól és este a középső országrészben (annak is inkább az északi felén) képződhetnek (a délelőtthöz és kora délutánhoz képest nagyobb számban) szórványosan újabb zivatarok, majd éjjelre megszűnik a csapadéktevékenység az országban. A zivatarokat szélerősödés, intenzív csapadék (10-30 milliméter, északon, északkeleten néhol akár 30 milliméternél is több lehet), esetleg egy-egy helyen apró szemű jég kísérheti. Csütörtökön az érkező hidegfront hatására az északi, északkeleti irányba forduló szél egyre nagyobb területen megerősödik, kiemelten északkeleten, a Bodrogköz térségében viharos (egyszer-egyszer a 70 km/órát is meghaladó) széllökések is előfordulhatnak. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott csütörtökre a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém, Komárom-Esztergom, Fejér, Pest, Bács-Kiskun, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Borsod-Abaúj-Zemplén megyére. Felhőszakadás veszélyére Pest, Nógrád, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyében figyelmeztetnek. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Pénteken veszélyes időjárási esemény már nem várható.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Folytatódik a változékony időjárás, ami megviseli a frontérzékenyek szervezetét. Előfordulhat ízületi panasz, fejfájás, reakcióidő növekedés.

A légnyomás növekedni kezd.