70 éve nem látott mennyiségű hurrikán pusztíthat az Atlanti-óceánon

2020. szeptember. 20 18:50

Folytatódik a rendkívül mozgalmas 2020-as hurrikánszezon. Elfogytak a hagyományos hurrikán nevek. Az elmúlt napokban át kellett térni a görög ábécére.

A hurrikánszezon hivatalos végéig még több hónap van hátra, de már több hurrikán alakult ki az átlagos viharszám kétszeresénél is. Az eddigi 23 vihar a hagyományos hurrikán neveket kapta. Most azonban át kell térni a görög ábécére: az Alfa és a Beta névre keresztelt trópusi vihar már pénteken kialakult, és még több újabb fog fejlődni!

Hogy mitől annyira extrém és rekorddöntő ez a szezon? Az, hogy az azonos betűkkel kezdődő viharok hetekkel korábban fejlődnek, mint a korábbi években. És még sokkal korábban, mint a korábbi rekord években.

A 2020-as évre jellemző műholdképen számos aktív vihar látható .

Nem elég, hogy az Atlanti-óceán trópusi fele is nagyon aktív volt, még a Földközi-tenger is kitermelt egy trópusi vihart, az Ianos medikánt.

Ahogy ez a nyár nagy részében volt, az Atlanti-óceán, a Karib-tenger és a Mexikói-öböl nagy részén a tengervíz a szokásosnál melegebb most is. Az Atlanti-óceán nyugati részén, a Karib-tengeren és az öbölben a tenger hőmérséklete csaknem 29-31 °C. Míg a hőmérséklet az Atlanti-óceán keleti és középső részén jellemzően 27-29 °C.

Az óceán különösen meleg az Egyesült Államok keleti partvidékén, ahol akár 3 °C-kal is melegebb a víz az 1981-2010-es átlagnál. Az előrejelzésekből úgy tűnik, hogy a Karib-tenger és az Atlanti-óceán nyugati részén az óceáni viszonyok a következő hetekben továbbra is támogatják a trópusi viharok kialakulását, így a görög ábécé betűinek használata folytatódik.

Egy átlagos hurrikánszezonban körülbelül öt-hat hurrikán fordulhat elő szeptember 19-től a szezon hivatalos végéig (november 30.). Körülbelül három-négy darab 1-2-es erősségű hurrikán, egy vagy kettő pedig nagy erejű (3+ kategóriájú) hurrikán lesz.

Ez azt jelenti, hogyha a továbbiakban egy átlagos évadot veszünk, akkor megközelítőleg a görög ábécében szereplő Theta is használatba kerül, még mielőtt a szezon véget érne.

Ez lenne egy átlagos szezonban, de figyelembe véve, hogy a 2020-as hurrikán szezon rendkívül aktív, meglehetősen nagy az esélye annak, hogy a szezon hátralévő részében a viharok száma még magasabb lehet.

Például a görög ábécét korábban egyszer már elérő hurrikán szezonban, 2005-ben tizenegy további vihar volt szeptember 19. után. Ha valami hasonló történik ebben az évadban, akkor a görög Nu vagy Xi betűig jutunk várhatóan.

Lehet több, mint 30 vihar ebben az évben?

Ha a 2020-as szezon eléri az Iota betűt, akkor az összesen 30 vihart jelent. De ha valóban további 11 vihar alakul ki, akkor a görög ábécének túljutunk a felén is.

És ez azt jelentené, hogy a szezonban összesen 34 vihar lenne, amibe jobb, ha bele sem gondolunk- az a normál szezon vihar mennyiségének a háromszorosa lenne! De várjuk ki a végét, és kövessük nyomon, hogyan alakulnak a jövő hetek. Bár az óceáni és a környezeti viszonyok továbbra is támogatják a trópusi viharok fejlődését, valójában nincs garancia arra, hogy mi fog történni.

 

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás