Mutatjuk, hogyan árasztja el a hideg levegő Európát

2020. szeptember. 22 11:19

Jelentős átalakulás előtt áll Európa időjárása: sarkvidéki eredetű, hideg légtömeg hoz a normálnál akár 5-10 fokkal hidegebb időt. A lehűlés hazánkat is eléri.

Véget ér a megszokottnál jóval melegebb idő a kontinensen: az Északi-sarkvidék felől hideg légtömegek érkeznek, melyek – éles váltásban – egyik napról a másikra néhol akár a normálnál 8-10 fokkal is hidegebb időjárást eredményeznek. Hazánkat a hét utolsó napjaiban éri el a hideg, a lehűlés mértéke nálunk is jelentős lesz.

Kedden még folytatódik a meleg levegő beáramlása, jórészt nyugodt, meleg idő várható Európában, 25-30 fokos csúcshőmérséklettel. A változás a szerdai napon veszi kezdetét: Írország és az Egyesült Királyság területére érkezik meg elsőként a sarkvidéki eredetű, hideg levegő, máshol azonban még marad a normálnál melegebb idő.

Csütörtökre a hideg levegő teret hódít Nyugat-Európa nagy részén és az Ibériai-félszigeten.

Ezt követően hétvégére a sarkvidéki eredetű hideg légtömegek elárasztják Közép-Európát és a mediterrán térséget is. A hét utolsó napjaira a megszokottnál akár 5-10 fokkal is hidegebb lehet. Nyugat-Európában és a hegyvidéki területeken a hétvége során megérkezhet az első fagy az éjszakai órákban.

Hazánkat a komoly lehűlést okozó markáns hidegfront pénteken éri el, hatását azonban jórészt majd szombaton érzékeljük. Az északnyugati, nyugati tájak felől egyre nagyobb területen mérséklődik a nappali felmelegedés mértéke, szombaton pedig már csak az ország északkeleti szegletében emelkedhet 20 fok fölé a hőmérséklet a legmelegebb órákban.

Csütörtöktől vasárnapig nagy mennyiségű eső várható a mediterrán térség középső és déli területein és az Alpokban. Özönvízszerű esőzés, komoly viharok várhatóak az Adriai-tenger olaszországi part menti részein. Több mint fél méter hó hullhat az Alpokban, a magasabb csúcsokon.

Várható csapadékösszeg szeptember 22. kedd és szeptember 28. hétfő 0 óra között:

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Holnap egy hideg légörvény érkezik és okoz változékony időjárást. Ma még nem kell fronthatástól tartani.

A légnyomás nem változik.