Heves zivatarokra, intenzív esőzésre figyelmeztetnek

2020. szeptember. 24 13:50

Pénteken az érkező hidegfront hatására a Dunántúlon helyenként heves zivatarok is kialakulhatnak. Felhőszakadás és intenzív esőzés is több megyében fordulhat elő.

Csütörtökön napközben az északkeleti országrészben a záporok mellett egy-egy gyenge zivatar előfordulhat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékre, csütörtökre vonatkozóan. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Péntek délután egy hullámzó hidegfront ér el bennünket északnyugat felől. Ennek hatására a déli, kora délutáni óráktól kezdve előbb a Nyugat-Dunántúlon, majd késő délután, este a középső országrészben, éjszaka pedig már keletebbre is többfelé számítani lehet zivatarok kialakulására. Elsősorban a Dunántúl déli és középső részein hevesebb zivatarok is kialakulhatnak. A zivatarokat felhőszakadás (20-30 milliméter), viharos széllökések (70-90 km/óra) és akár jégeső is kísérheti. Az ország nagy részén jelentős mennyiségű csapadékra lehet számítani, a felhőszakadások mellett péntek éjfélig a Dunántúl északi megyéiben is eső, zápor formájában 20 millimétert meghaladó csapadékmennyiség gyűlhet össze. Heves zivatarok kialakulásának veszélye miatt másodfokú figyelmeztetés érvényes pénteken Veszprém, Zala, Somogy és Baranya megyében, Vas, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Fejér, Tolna, Pest, Bács-Kiskun, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében pedig elsőfokú figyelmeztetés érvényes. Felhőszakadás kialakulására tekintettel Zala, Somogy, Veszprém, Fejér, Tolna, Baranya, Pest és Bács-Kiskun megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés. 20 milliméter feletti mennyiségű csapadékra Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Komárom-Esztergom megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás