Viharos szélre, nagy területen zivatarra figyelmeztetnek

2020. szeptember. 27 10:37

Az átmenetileg nyugalmasabb vasárnapot követően a késő esti óráktól ismét egyre nagyobb területen labilizálódik a légkör. Hétfőn északkelet kivételével országszerte zivatarra figyelmeztetnek.

Hétfő éjjel a Dunántúlon, majd a Duna-Tisza közén a keleti, délkeleti szél fokozatosan erősödik, majd a széllökések több helyen is várhatóan elérik az 55-70 km/órát. 70 km/órát meghaladó szél leginkább a magasabban fekvő tájakon (Dunántúli-középhegység, Mecsek térségében, eleinte Alpokalján, Zalában), illetve a Balatonnál valószínű. Reggelre, kora délelőttre a Dunántúl nyugati felén már csillapodik a szél.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki viharos erősségű széllökés veszélye miatt Veszprém és Fejér megyékre, hétfő hajnalra vonatkozóan.

A dél felől érkező csapadékban hétfő hajnaltól a Dunántúlon már kialakulhat néhol zivatar. Hétfőn a déli óráktól eleinte inkább a Dunántúlon, Duna vonalában, majd délután, este az ország keleti felén is labilizálódik a légkör és a szórványos záporok mellett helyenként zivatar is várható. Zivatarban átmeneti intenzív csapadék, 60 km/órát meghaladó széllökés valószínű.

Két északkeleti megye kivételével országszerte elsőfokú figyelmeztetés érvényes hétfőn zivatar veszélye miatt.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma megszűnik a fronthatás.

A légnyomás emelkedik.