Heves zivatarok érkeznek, öt megyében másodfokú figyelmeztetés érvényes

2020. október. 03 10:56

Az esti órákban nyugat felől hidegfront éri el hazánkat, amelynek hatására többfelé alakulnak ki zivatarok az országban.

Szombaton napközben a délkeleti szél a Dél-Alföldön, illetve a Dunántúlon főként a magasabban fekvő tájakon és a Kisalföldön helyenként viharossá (60 km/óra közeli széllökések) fokozódhat. Szombaton este zivatarok érik el a Nyugat-Dunántúlt, melyek az éjszaka első felében akár rendszerbe fejlődve haladhatnak keleti irányba (nagyjából éjfél körül érhetik el a Duna vonalát). A zivatarok nyomában több helyen várható intenzív csapadék (lokálisan akár 20 milliméternél több), 60-80 km/óra közötti, helyenként 90 km/óra körüli szélroham, esetleg jégeső. Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki szombatra a heves zivatarok veszélye miatt Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém, Somogy és Zala megyére. Komárom-Esztergom, Fejér, Tolna és Baranya megyében pedig elsőfokú figyelmeztetés érvényes. Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém, Somogy és Zala megyében felhőszakadás várható kialakulása miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Vasárnap ismét a Kisalföld lehet a legszelesebb, 60 km/óra körüli széllökésekkel. A vasárnapra virradó éjszaka második felében és reggel a kelet felé vonuló zivatarok fokozatosan gyengülnek, feloszlanak. Vasárnap napközben lesz egy hosszabb nyugodt időszak, majd estefelé a Tiszántúlon ismét kialakulhatnak zivatarok. Vasárnap a Dunától keletre fekvő területeken, valamint Komárom-Esztergom, Fejér, Tolna és Baranya megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés zivatarok várható kialakulása miatt.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Hétfőig nem érkezik újabb front. Az előző hidegfront áthaladása után még áramlik be hideg levegő, majd a fronthatás fokozatosan megszűnik. Enyhülnek a tünetek.

A légnyomás nem változik.