Zivatarra és jelentős esőzésre figyelmeztetnek

2020. október. 07 10:47

Hidegfront vonul át hazánkon, több helyen nagy esőre, akár 15-20 milliméter csapadékra is számíthatunk. Délnyugat kapja az eső javát.

Délnyugat felől intenzív csapadék (eső, zápor) érkezik, amely a nap folyamán az ország nagy részére kiterjed. Késő estig, csütörtök hajnalig főként a Dunántúlon, illetve a középső országrészben sok helyen várható 15-20 milliméter körüli csapadék. A Dél-Dunántúlon, valamint a Balassagyarmat-Dunaújváros-Pécs sávban akár 30 milliméter is eshet. A Tiszántúlon, északkeleten mindezek mellett labilizálódik a légkör, így napközben ott néhány zivatar is kialakulhat.

Csütörtökön kivonul a csapadék az országból északkelet felé még a nap első felében.

Szerda délután északnyugatira fordul a szél és egyre nagyobb területen megerősödik, főleg estétől a Győr-Szeged sávban fordulhatnak elő viharos lökések, majd tovább fokozódik, és napközben a Bakonyban már javarészt hozzávetőleg 65-75 km/órás lökések lehetnek. Emellett a Zemplénben és tágabb környezetében is viharossá fokozódik a szél (60-70 km/óra között). Késő estére csillapodik a légmozgás.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki nagy eső miatt délnyugatra: Somogy, Baranya és Tolna megyékre, a szerdai napra vonatkozóan. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes a várhatóan nagy mennyiségű eső miatt a fővárosban és Pest megyében, valamint Zala, Fejér, Nógrád és Bács-Kiskun megyékben.

Zivatar veszélye miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Békés megyékben érvényes elsőfokú figyelmeztetés szerdán.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Vasárnapig nem kell fronthatással számolni.

A légnyomás csökken.