Mutatjuk, várhatóan milyen lesz az idei tél

2020. október. 08 11:54

Az elmúlt években zömmel a megszokottnál enyhébb teleket jegyeztünk hazánkban. Felmerül a kérdés: idén is folytatódik ez a trend?

Bár a hosszútávú modellelőrejelzéseknek megvannak a korlátai, a tudomány jelen állása szerint többé-kevésbé modellezhető, nagy skálájú folyamatok tükrében mégis érdemes megvizsgálni, milyen forgatókönyvek válhatnak valóra az előttünk álló téli hónapokban. A Severe Weather Europe meteorológusai három fő modell eredményeit hasonlították össze (ECMWF, UKMO, CFSv2), melyből első közelítést kaphatunk a következő hónapokról. Természetesen az alább közölt elemzés nem az egyes napok időjárását hivatott bemutatni; célja, hogy egy átfogó képet adjon a három téli hónap átlagos időjárási karakterisztikáját illetően.

Az egyik legmeghatározóbb tényező az idei tél szempontjából a La Niña; megjelenésekor a trópusi Csendes-óceánon a tenger felszínének hőmérséklete a normál szint alá csökken; az erőteljes mélytengeri feláramlás a szokásosnál hűvösebb vizeket eredményez Peru partjainál. Ez a periodikusan, néhány évente fellépő jelenség nagy befolyással bír az áramlási viszonyokra, és a csapadékzónák eltolódását okozhatja. Az idei tél La Niña-tél lesz, a negatív hőmérsékleti anomália jól megfigyelhető Dél-Amerika nyugati partjainál az alábbi térképen is:

Forrás: Severe Weather Europe

Az egyes, vizsgált modellekben (ECMWF, UKMO, CFSv2) azonban eltérő mértékben nyilvánulnak meg a La Niña hatásai. Összességében elmondható, hogy a három modell egyetért abban, hogy Európa legnagyobb részén a megszokottnál melegebb tél várható. Mindez nem azt jelenti, hogy nem lesznek hideg napjaink, azonban várhatóan ritkábban fordulnak majd elő hidegfrontok és hidegbetörések. Átlagos, vagy a megszokottnál kissé csapadékosabb tél várható a kontinens nagyobb részén. A Brit-szigeteken és Skandináviában nagy az esély viharos időszakokra.

Alaszkában és Kanada nyugati területein a normálnál hidegebb tél valószínű, jelentős havazásokkal. Az Egyesült Államok északi részein a megszokott, vagy annál hidegebb és nedvesebb tél lesz a jellemző, és főként a nyugati részeken a normálnál több hó eshet. Délen a sokéves átlagnál melegebb és szárazabb télre van nagyobb esély.

Az alábbi térképek a La Niña hatásait leginkább visszaadó CFSv2 modell eredményét mutatják be, mely egy lehetséges forgatókönyv az előttünk álló tél átlagos hőmérsékleti- és csapadékviszonyaira.

CFSv2 modell: várható hőmérsékleti anomália a három téli hónap átlagában. Forrás: NOAA; Severe Weather Europe

CFSv2 modell: várható csapadék-anomália a három téli hónap átlagában. Forrás: NOAA; Severe Weather Europe

A bemutatott eredményeken több tényező változtathat a következő hetek, hónapok során. A sztratoszféra melegedési viszonyai, a sarkkör feletti hideg légtömegeket helyben tartó poláris ciklon erőssége, vagy éppen a La Niña hatására a Csendes-óceán északi részén kialakuló magasnyomás erőssége mind jelentősen befolyásolhatják az előttünk álló tél időjárási viszonyait.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Holnap egy hideg légörvény érkezik és okoz változékony időjárást. Ma még nem kell fronthatástól tartani.

A légnyomás nem változik.