Támad az UV, figyelmeztetnek a szakemberek

2017. június. 03 19:26

Minden évben egy előadás sorozat keretében, az UV sugárzás egészségügyi hatásaival foglalkozó legismertebb hazai szakértők hívják fel a figyelmet arra, miként védjük bőrünket.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a téma fontosságát. Hiába a sokrétű tájékoztatás, mégis a növekvő betegszám és a sok halálos kimenetelű bőrdaganat arra utal, hogy az emberek még mindig nem veszik komolyan a túlzásba vitt napozás következményeit. Mint azt már korábbi cikkükben leírtuk a barna bőr nagyon trendinek számít, de ennek súlyos ára van – hangzott el a tájékoztatón.

Az előadásokat tartó szakemberek minden évben felhívják a figyelmet  az UV sugárzás egyes hatásaira, – elsősorban a rákkeltő hatásokra – amelyek az emberi szervezet számára közvetlenül nem érzékelhetők, következményei csak később tapasztalhatók. Az előadók cáfolták az elmúlt időszakban felröppent híreket, miszerint téves információ a veszélyeztetett déli órák tartománya és hogy a nagyközönséget félreinformálták volna. Továbbra is nagyon veszélyes a 11-től délután 3-ig a tűző napon tartózkodni mindenféle fényvédelem nélkül. Aki pedig attól fél, hogy nem jut elég D-vitaminhoz, azt is megnyugtatták, hogy 15 perc napozás elegendő a napi szükséges D vitamin előállításához. Ennél több már nem keletkezik a szervezetben. Tévhit az is, hogy a szolárium használatával télen pótolható a napi D-vitamin mennyiség. Szoláriumozással nem keletkezik annyi D-vitamin, mint természetes körülmények között. És mindemellett a szoláriumnak inkább káros, mint kedvező hatásai vannak a szakemberek szerint. Dr. Páldy Anna beszámolt kutatási eredményeiről, miszerint két típusú bőrelváltozást vizsgáltak; a festékes és a nem melanoma típusú bőrdaganatot. Mindkét típusú bőrrákos megbetegedés esetszáma országos szinten nőtt az utóbbi másfél évtizedben.  Az első kutatás eredményei szerint a férfiak érintettek leginkább. A legtöbb megbetegedés a megyeszékhelyekhez, nagyvárosokhoz és a Balaton környékéhez köthető. A jövedelem is befolyásolja a megbetegedéseket, mivel a jómódú, képzett társadalmi réteg akár télen is elutazik trópusi országokba “nyaralni”, ahol a téli fehér bőrüket éri az erős UV sugárzás, megnövelve ezzel a bőr kitettségét.

A nem melanóma típusú bőrdaganatok nem képeznek áttétet és a leginkább veszélyeztetettek az építőiparban dolgozó – általában – férfiak, akik védőruha és fényvédőkrém használata nélkül egész nap kint dolgoznak a szabadban.

Felhívták a szakemberek a figyelmet a helyes napozás szabályaira; a cél, hogy minél kevesebb időt töltsenek az emberek a közvetlen napsugárzásnak kitéve azokban a napszakokban, amikor legerősebb a napsugárzás! Különösen azok számára hasznosak ezek a javaslatok, akik nyáron sok időt töltenek a szabadban: a gyerekek, a szabadban dolgozók, a sportolók és a nyaralók. Ezt a célt szolgálják a már jól ismert tanácsok az öltözködésről és a napi szabadban tartózkodás tudatos átgondolásáról.

A legfrissebb országos UV index előrejelzés megtalálható kapcsolódó tematikus oldalunkon, ahol felhívjuk a figyelmet a javasolt védekezési módokra, öltözködési tanácsokra.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás