Sok eső jön még, másodfokú figyelmeztetés érvényes

2020. október. 12 12:21

Az időjárásunkat meghatározó ciklon a hét első két napjában kiadós esőzést okoz hazánkban, helyenként 30 milliméternél is nagyobb mennyiség zúdulhat le.

Hétfőn napközben a csapadékzóna egyre inkább a középső országrész fölé korlátozódik, majd délutántól dél felől újabb hullámban várható intenzív eső. A csapadék jelentős része keddre virradóan várható. Kedd hajnalig a Duna-Tisza közén, a Dél-Alföldön, az Alföld középső tájain valamint a Dunántúl keleti részén sokfelé valószínű 20 millimétert meghaladó (az éjszaka folyamán, illetve hajnalban délkeleten néhol 30 milliméter feletti) csapadék. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki nagy eső miatt Komárom-Esztergom, Fejér, Baranya, Tolna, Pest, Bács-Kiskun, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád és Békés megyére. A viharos erejű széllökések miatt pedig Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Kedden a csapadékzóna kelet, délkelet felől ránk csavarodik, főként a keleti, északkeleti és északnyugati tájakon kiadós esőzést okozva. Kedd estig a keleti tájakon és északnyugaton jellemzően 20 millimétert meghaladó mennyiség eshet, északkeleten lesz a legtöbb csapadék, ott 24 óra alatt 30 millimétert meghaladó mennyiség is eshet területi átlagban. Az északnyugati szél nagy területen lesz erős, a Dunántúlon, és késő estétől a Zempléni-hegység környezetében pedig viharos lökésekre is számíthatunk. A Kisalföldön, Alpokalján, Dunántúli-középhegység területén ma és holnap is a legerősebb lökések elérik a 70-75 km/órát, majd holnap délutántól ezeken a területeken fokozatosan veszít erejéből a szél. A Zempléni-hegység térségében 60-70 km/óra körüli lökésekre készülhetünk. Kedden a viharos erejű széllökések miatt Győr-Moson-Sopron, Vas, Borsod-Abaúj-Zemplén és Veszprém megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés. Másodfokú figyelmeztetés érvényes a nagy mennyiségű eső miatt kedden Nógrád, heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. 20 millimétert meghaladó csapadék miatt Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Békés és Csongrád-Csanád megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Holnap egy hideg légörvény érkezik és okoz változékony időjárást. Ma még nem kell fronthatástól tartani.

A légnyomás nem változik.