Óraátállítás 2021: a legfontosabb tudnivalók

2021. október. 22 11:07

Az unió minden tagállamában október utolsó vasárnapján kezdődik a téli időszámítás. Mutatjuk, mikor és merre kell az óramutatókat állítani, és arra a kérdésre is választ adunk, ez lesz-e az utolsó óraátállítás.

A téli időszámítás kezdete október utolsó vasárnapja, azaz idén október 31-e, ekkor kell hajnali 3 óráról 2 órára visszaállítani az órákat. Az óraátálítás oka és a célja, hogy a lehető legjobban kihasználjuk a napsütéses órákat az év minden napján – valódi hatékonyságát azonban sokan vitatják. Emellett igen megterhelő lehet az emberi szervezet számára maga az átállítás időszaka.

Téli vagy nyári időszámítás? Mikor lesz az utolsó óraátállítás?

Az Európai Parlamentben már régóta napirenden volt a kérdés, ám a járványhelyzet és más okok miatt eddig nem sikerült megoldani az unió országaiban az óraátállítás egységesítését, pedig 2021-re már el kellett volna dönteniük, hogy a nyári vagy a téli időszámítást választják. Egyelőre azonban úgy tűnik, jövő tavasszal, majd ősszel is tekergetjük a mutatót, a következő években nem fogják eltörölni az óraátállítást. Már csak azért sem, mert Csehország  állást foglalt a kérdésben, és  öt évre szóló döntést hoztak arról, hogy folytatják az órák állítgatását ősszel és tavasszal is – olvasható a Startlap cikkében.

Tanácsok az átálláshoz:

Mint említettük, igen megterhelő lehet az emberi szervezet számára az átállás időszaka, de akad pár módszer, amellyel csökkenthetjük a kellemetlenségeket:

  • a szabadban végzett reggeli könnyű futás vagy gyors séta növeli a szerotonin előállítását az agyban, ami elősegíti a megváltozott külső ciklushoz való igazodást;
  • a reggeli sötétségben az erős mesterséges fény alkalmazása meggyorsítja a belső óra fényhez való szinkronizálását;
  • az óraátállítást követő 10 napban legyünk különösen óvatosak és körültekintőek a közlekedésben, és a balesetveszélyes otthoni elfoglaltságokat is kerüljük (például ablakmosás).

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás