4-es erősségű tájfun érheti el Vietnám partjait

2020. október. 27 21:28

Az elmúlt hetekben történelmi árvízhelyzet alakult ki Vietnámban, a természet azonban nem nyugszik: újabb csapást mér az országra.

Újabb természeti csapás fenyegeti Vietnámot; 2020 októbere beírja magát a helyiek emlékezetébe. Több trópusi vihar sújtotta a hónapban az országot, melyek következtében a helyzet jelenleg is rendkívüli. Egyes települések 2-3 méteres víz alatt állnak, az áradások és földcsuszamlások több mint 100 ember életét követelték és közel 700 000 haszonállat, illetve háziállat haláláért felelősek.  A viharvert országot most a Molave tájfun érheti el, újabb özönvizet zúdítva a térségre. Több mint egymillió embert evakuálnak a következő órákban.

A jelenleg a Saffir-Simpson-skála szerint 3-as erősségű Molave a Dél-kínai-tenger nagyon meleg vizei felett robbanásszerű fejlődésen megy keresztül és várhatóan 4-es kategóriájú rendszerként éri el Vietnám partjait a következő 24 órában. Pusztító vihar, halálos áradás és viharhullámok okozta parti erózió, földcsuszamlás várható. Újabb 400-600 milliméter esőt jeleznek a modellek a következő napokra az ország keleti és északkeleti részein. Csaknem 12 millió embert fenyeget súlyos árvízhelyzet.

További aggasztó tény, hogy a Filippínó-tenger felszíni hőmérséklete helyenként extrém magas. Nagyon valószínű, hogy további viharok is kialakulnak majd a Csendes-óceán nyugati részén a következő hetekben, amelyek újfent a Fülöp-szigetek, Vietnám vagy Tajvan felé vehetik az irányt.

NASA MODIS infravörös kép a Molave tájfunról. A felhőzet legfelső részének hőmérséklete extrém alacsony, -90 fok. Forrás: SWE

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Átvonult egy hidegfront, holnap érkezik egy újabb ciklon. Nem csoda, ha nem érzik jól magukat a frontérzékenyek. Időnként megerősödik a szél, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás emelkedik.