Viharciklonok ostromolják Nyugat-Európát

2020. október. 30 5:55

Egymásnak adják a kilincset a viharciklonok a következő napokban Nyugat-Európa partjai mellett. Viharos szél, komoly esőzés, akár áradás is jöhet.

Az elmúlt napokban az Epsilon hurrikán maradványából előálló extratrópusi vihar hozott erős szelet Írország partjaira, a nyílt vízen 29 méteres hullámot jegyzett egy, Galwaytől 350 kilométerre telepített bója. Nem nyugszik a légkör, viharciklonok sorozata éri el a térséget a következő napokban; közöttük a korábban az Egyesült Államok keleti részén is áthaladó, Zeta hurrikán maradványa is. A péntek estétől hétfő estig érkező három alacsony középponti nyomású rendszer nagy esőt, szélviharos időjárást hoz több Nyugat-európai partvidékre.

Péntek, 18 óra: érkezik az első vihar. Átlagos tengerszinti nyomás és várható csapadékmennyiség (milliméter/óra). Forrás: Met Éireann

Szombat, 18 óra. Forrás: Met Éireann

Vasárnap, reggel 6 óra. Forrás: Met Éireann

Hétfő, éjfél. Forrás: Met Éireann

Írország nyugati partvidékén akár 60 milliméter eső is eshet hétfő estig, sőt, délnyugaton a 100 millimétert is megközelítheti a lehullott mennyiség. Jelentős esőt kaphat még Nagy-Britannia nyugati partvidéke, valamint Norvégia délnyugati része; több helyen a 100 millimétert is meghaladhatja az esőzés.

A várható csapadékmennyiség az Egyesült Királyság területén hétfő este 9 óráig. Forrás: weather.us

A várható csapadékmennyiség Norvégia délnyugati részein hétfő este 9 óráig. Forrás: weather.us

Európa nyugati partjainál több ország is szélviharra készülhet. Kezdetben, szombat éjjel Írország és Nagy-Britannia térségében várható akár 65 km/órás állandó szél és 80 km/órás lökések, majd Norvégia és Franciaország, illetve az Északi-tenger partvidéke: Belgium, Hollandia, Németország és Dánia is komoly szelet kap.

Állandó szél, szombat éjjel 3 óra. Forrás: Met Éireann

Állandó szél, vasárnap éjjel 3 óra. Forrás: Met Éireann

Állandó szél, hétfő éjjel 3 óra. Forrás: Met Éireann

Állandó szél, hétfő reggel 9 óra. Forrás: Met Éireann

Széllökés, szombat reggel 7 óra. Forrás: weather.us

Széllökés, szombat 22 óra. Forrás: weather.us

Széllökés, vasárnap 18 óra. Forrás: weather.us

Nagy hullámokat gerjeszthet az erős szél. A nyílt vízen akár 8 méteres hullámok is kialakulhatnak Írország mellett, szombattól kezdődően a partot érő hullámok mérete pedig elérheti az 5 métert is. A nagy hullámok, a szél és a magas dagály kombinációja partvidéki áradásokat eredményezhet.

Hullámmagasság (méter), szombat reggel 5 óra. Forrás: weather.us

Hullámmagasság (méter), hétfő reggel 6 óra. Forrás: weather.us

Borítókép forrása: wxcharts.com

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma megszűnik a fronthatás.

A légnyomás emelkedik.