Sűrű ködre, majd ónos eső veszélyére figyelmeztetnek

2020. december. 01 10:44

A makacs, zúzmarás ködmezők kedden napközben fokozatosan ritkulnak. Szerdán este egy ciklon csapadékrendszere közelíti meg hazánkat, amelyből nyugaton ónos esőre is számítani kell.

Az eleinte még több helyen (főként délen) előforduló sűrű, zúzmarás köd kedden napközben fokozatosan emelkedik, ritkul és javulnak a látási viszonyok. A ködös területeken néhol ónos szitálás, kisebb hószállingózás előfordulhat. Legtovább a Dél-Alföldön, délnyugaton maradhatnak tartósabban ködös tájak, illetve a felhőben lévő hegyvidéki területeken is rosszabb látási viszonyok várhatók, zúzmaraképződéssel. Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetést adott ki tartós, sűrű köd miatt Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, Bács-Kiskun, Baranya, Tolna és Somogy megyékre, a keddi napra vonatkozóan. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

A szerdára virradó éjszaka képződő köd várhatóan kevésbé lesz kiterjedt, de helyenként ismét sűrű, zúzmarás köd valószínű, kiemelten a délkeleti tájakon. Szerdán délutántól, estétől délnyugaton (Somogy és Zala megye, Alpokalja) gyenge hószállingózás kezdődhet, de késő estig, éjfélig még érdemi mennyiség nem valószínű. Ugyanakkor késő estétől a csapadék formája Somogyban, Zalában, majd később általában az Alpokalján is egyre több helyen fagyott esőre, majd ónos esőre vált. Az említett tájakon csütörtök reggelre akár több milliméternyi ónos eső is hullhat. (A nyugati határnál tarthat ki legtovább a csapadék havazás formában.) Szerdán az ónos eső veszélye miatt Zala megyében érvényes figyelmeztetés.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Átvonult egy hidegfront, holnap érkezik egy újabb ciklon. Nem csoda, ha nem érzik jól magukat a frontérzékenyek. Időnként megerősödik a szél, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás emelkedik.