Egy egész várost kellett kitelepíteni földcsuszamlás miatt

2020. december. 21 14:23

A hosszan tartó esőzések miatt súlyos természeti katasztrófa alakult ki Izland keleti partvidékén. Egy földcsuszamlás több, mint 10 házat temetett maga alá.

Az elmúlt öt napban 550 milliméter eső hullott az izlandi Seyðisfjörður város térségében. Péntekre az egész várost kiürítették, mert megnőtt a veszélyes földcsuszamlások esélye.

Fotó: Eggert Jóhannesson

Seyðisfjörður város lakóit evakuálták,  egy földcsuszamlás ugyanis legalább tíz házat temetett maga alá. A lakókat barátoknál, családtagoknál és a közeli szállodákban szállásolták el. Szerencsére személyi sérülés nem történt, ugyanis a Polgári Védelmi és Katasztrófavédelmi Főosztály előre felhívta a figyelmet a közelgő katasztrófára.

Fotó: Eggert Jóhannesson

Várhatóan a következő napokban már javulnak az időjárási viszonyok a katasztrófa sújtotta térségben, extrém mennyiségű csapadék már nem lesz.

Az Izlandi Meteorológiai Iroda arról számolt be, hogy a december 14-18. közötti időszakban Seyðisfjörður városában 570 milliméter eső hullott, amely új 5 napos csapadékrekordot jelet a szigetországban. Összehasonlításul az ország fővárosában Reykjavíkban egy egész év alatt átlagosan 860 milliméter csapadék hull.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás