Havazás, ónos eső és viharos szél jön, figyelmeztetés érvényes

2021. január. 13 12:19

Csütörtökre virradóra megint hidegfront vonul át hazánkon. Hatására újabb havazás várható, és még nagyobb területen viharossá fokozódik a szél.

Szerda délután néhol hózáporok fordulhatnak elő, melyekből lokálisan lepel – 2 centiméteres hóréteg alakulhat ki. Éjszaka ismét egyre több helyen várható csapadék: általában havazás, hózápor, de a délnyugati határvidéken átmeneti gyenge ónos esőre is van esély. Hajnaltól egyre kevesebb helyen valószínű (már mindenhol szilárd halmazállapotú) csapadék, napközben már inkább a záporos jellegű csapadéktevékenység lesz a jellemző, leginkább a keleti megyékben. Csütörtök estig a havazásból, hózáporokból általában lepel – 5 centiméteres friss hóréteg alakulhat ki, de lokálisan ennél több is lehullhat egy-egy intenzívebb gócból (erre nagyobb esély a keleti, északkeleti vidékeken van). Szerdán napközben főleg a középső országrészben fordulhatnak elő viharos (60-65 km/óra) széllökések. Csütörtökön már a Dunántúlon is nagy területen lesz viharos az északnyugati szél, ekkor a legerősebb lökések meghaladhatják a 70-75, gomolyfelhők környezetében és a hegyekben akár a 80 km/órát is. A szél szerdán esetleg a magasabb hegyekben, csütörtökön elsősorban az ország nyugati felén a frissen lehulló havat hordhatja. Szerda este északkeleten átmeneti ködfoltok képződhetnek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki a várhatóan 5 centimétert meghaladó friss hóréteg kialakulása miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyére, a csütörtöki napra vonatkozóan. A viharos erejű széllökések miatt Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest, Vas, Veszprém, Fejér, Somogy és Zala megyére. Somogy és Zala megyében az ónos eső veszélye miatt is figyelmeztetés érvényes.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

Ma a gyulladásos panaszok felerősödhetnek. Csökken az ingerküszöb. Lehetnek emésztési problémák. A szél megerősödik, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás emelkedik.