Hófúvás, havazás, viharos szél érkezik, figyelmeztetés érvényes

2021. január. 14 10:33

Hazánk nagy részén erős, viharos szél kíséretében áramlik be a hideg levegő, amely helyenként hófúvásokat okoz.

Csütörtökön tartósabb havazás leginkább a nap első felében várható a délkeleti országrészben, itt helyenként 5 centimétert meghaladó hó is hullhat. Ugyanakkor rövidebb ideig tartó, de intenzív hózáporok elszórtan előfordulnak az országban, melyekből szintén lehetséges pár centiméteres hóréteg. Elsősorban az Észak-Dunántúlon a déli órákban hózivatar is lehetséges. Éjszaka csak jelentéktelen hózáporok alakulhatnak ki. Pénteken az Északi-középhegységben, Alföldön lehet leginkább havazásra, hózáporokra számítani lepel-4 centiméter körüli hóval. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki a várhatóan 5 centimétert meghaladó friss hóréteg kialakulása miatt Békés és Hajdú-Bihar megyére, a csütörtöki napra vonatkozóan.

Csütörtökön a Dunántúlon és a középső országrészben sok helyen viharossá fokozódik az északnyugati szél. A legerősebb lökések 60-75, főként a Dunántúli-középhegységben illetve átmenetileg az intenzívebb hózáporokban 80 km/órás lökés is lehet. A lehullott friss havat helyenként hordhatja a szél, így az arra érzékenyebb útszakaszokon – leginkább az Észak-Dunántúlon – átmenetileg előfordulhatnak hóátfúvásos szakaszok. Este fokozatosan mérséklődik a szél. Pénteken napközben újra erősebb szél várható, de 60 km/óra közeli széllökések inkább csak a Dunántúl keleti, északkeleti részén lehetnek.

A viharos erejű széllökések miatt az egész Dunántúlon, valamint Pest és Bács-Kiskun megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés. Hófúvások várható kialakulása miatt Veszprém, Komárom-Esztergom, Fejér és Pest megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás